Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία ύστερα από δέκα χρόνια πραγματοποιεί ηγέτης της Κίνας. Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν, και σήμερα το μεσημέρι έγινε δεκτός με μια λαμπρή επίσημη δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται προάγγελος «χρυσής εποχής» στενών διμερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΒρετανίαςΟ πρόεδρος Σι και η σύζυγός του έχουν προσκληθεί από τη βασίλισσα να διανυκτερεύσουν στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, ενώ η τριήμερη επίσκεψη χαρακτηρίζεται προάγγελος «χρυσής εποχής» στενών διμερών σχέσεων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το προεδρικό ζεύγος της Κίνας επιβιβάστηκε στη βασιλική άμαξα και μετέβη με τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο (Δούκα του Εδιμβούργου) στο Μπάκιγχαμ για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους βασιλείς. 

Το παρών στην υποδοχή του έδωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Αργότερα, ο πρόεδρος Σι θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. 


 


 
Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει διαδήλωση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά την παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κινέζος ηγέτης θα μιλήσει στο κοινοβούλιο, θα επισκεφθεί την πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς και θα ταξιδέψει μέχρι το Μάντσεστερ, με σκοπό να επισημανθεί το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της βρετανικής κυβέρνησης για αναζωογόνηση της οικονομίας σε περιοχές εκτός του Λονδίνου. 

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σι θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προτού μεταβεί στην Ντάουνιγκ Στριτ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κάμερον.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα δειπνήσει με τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο αναμένεται να εκθέσει τη φιλοδοξία του να καταστήσει το Λονδίνο διεθνές κέντρο κινεζικών επενδύσεων.

Την Παρασκευή, ο κ. Σι και η σύζυγός του θα ταξιδέψουν στο Μάντσεστερ όπου, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν το Κέντρο Γραφείου στο πανεπιστήμιο της πόλης.

«Χρυσή εποχή» 

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Λονδίνο πρέπει να προσπεράσει το Βερολίνο και να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου στην Ευρώπη, διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Χάμοντ απέρριψε τις επικρίσεις περί άκριτης υποταγής της Βρετανίας στις επενδυτικές ορέξεις της Κίνας, λέγοντας ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει πολλά να διδαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η Βρετανία δεν διατηρεί σχέση «αφέντη-υπηρέτη» με το Πεκίνο.

Βρετανία και Κίνα αναμένεται να κλείσουν εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες ύψους 30 δισ. λιρών«Τα επόμενα δέκα χρόνια, η Βρετανία θα αναπτύξει μια βαθύτερη σχέση με την Κίνα, η οποία θα φέρει τεράστια οφέλη, όπως επενδύσεις σε υποδομές, Κινέζους τουρίστες που ξοδεύουν πολλά και Κινέζους φοιτητές.

Η οικονομία της Κίνας εξελίσσεται, αλλά είναι ακόμα μια αναπτυσσόμενη οικονομία και μεγάλο μέρος της χώρας υπολείπεται σε ανάπτυξη, κάτι που παρέχει ευκαιρίες για βρετανικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Χάμοντ.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου συμπίπτει με την ανακοίνωση από την εταιρεία παραγωγής χάλυβα Tata Steel ότι κλείνει 1.170 θέσεις εργασίας στα εργοστάσιά της στη Σκωτία και στο Σκάνθορπ της ανατολικής Βρετανίας. 

Η ινδική εταιρεία απέδωσε την απόφαση στον φθηνό κινεζικό χάλυβα που «πλημμυρίζει» την ευρωπαϊκή αγορά. 

Ο κ. Χάμοντ απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας ότι ο λόγος για την πίεση που υφίσταται η βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία είναι η παγκόσμια υπερπαραγωγή. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν με τον πρόεδρο της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα κηρύξει μία νέα «χρυσή εποχή» στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες θα κλείσουν εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες ύψους 30 δισ. λιρών, που θα δημιουργήσουν 3.900 θέσεις εργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της λιανικής και των ακινήτων.

Σε δηλώσεις του,ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για πολύ σημαντική στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται των οικονομικών σχέσεων, αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

: