Αφού αναγνώρισε ότι η σύνοδος κορυφής στο Ανόι έληξε χωρίς συμφωνία λόγω διαφωνίας στο ζήτημα κυρώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Tραμπ δήλωσε ότι θέλει να δει τους οικονομικούς περιορισμούς στη Βόρειο Κορέα να αίρονται στο μέλλον.

«Θέλω ειλικρινά να άρω τις κυρώσεις, διότι η χώρα έχει τόση μεγάλη δυνατότητα να αναπτυχθεί» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, πριν αναχωρήσει από το Ανόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω με έμφαση τονίσει την οικονομική δύναμη της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Ανόι και στις συναντήσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un. Η χώρα υπόκειται σήμερα σε αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, περιορίζοντας σοβαρά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές της» πρόσθεσε.

Όπως είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ ισχυρή, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να αποχωρήσεις», κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, εννοεί προφανώς ο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in είχε χτυπήσει «γυάλινο ταβάνι» για να επικρατήσει η ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα μιλήσει με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας αργότερα.

«Θα καλέσουμε τον πρόεδρο Moon πολύ σύντομα, μόλις φτάσω στο αεροπλάνο» δήλωσε. «Δουλεύει πολύ σκληρά, θα ήθελε πολύ να δει την επίτευξη συμφωνίας» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα μιλήσει επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe.

Η αποτυχία να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία ο πρόεδρος Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν κάτι που ανέμεναν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, καθώς ο Τραμπ τον περισσότερο χρόνο που κατέχει το αξίωμα του προέδρου φροντίζει να ”ανατινάζει πυρηνικές συνθήκες” παρά να τις προωθεί» δήλωσε στην DW ο Akira Kawasaki της Πολυεθνικής Ομάδας Καθοδήγησης της Διεθνούς Επιτροπής για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων.

Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, ο εμπειρογνώμονας για τη μη διάδοσή τους Akira Kawasaki είπε στην DW ότι «οι ΗΠΑ θα έπρεπε πρώτα να επιδείξουν προθυμία να μειώσουν την πυρηνική τους ικανότητα προτού προβάλλουν απαιτήσεις προς άλλες χώρες».

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων το 2006.

Έκτοτε, διεξήγαγε ακόμη πέντε δοκιμές. Η τελευταία, τον Σεπτέμβριο του 2017, αφορούσε βόμβα υδρογόνου, η οποία είναι πολύ πιο ισχυρή από τα πυρηνικά όπλα που διέθετε μέχρι εκείνη τη στιγμή η Β. Κορέα.

Η δοκιμή έδειξε επίσης ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είχε φθάσει σε ένα νέο επίπεδο τεχνικής πολυπλοκότητας.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από DW-CNN-BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης