Στον «αέρα» βρίσκονται οι προαναγγελθείσες από την Άγκυρα γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον «αέρα» βρίσκονται οι προαναγγελθείσες από την Άγκυρα γεωτρήσεις στην Ανατολική ΜεσόγειοΤο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τις γεωτρήσεις τελεί -σύμφωνα με πληροφορίες- υπό παραίτηση και ως εκ τούτου το γεωτρύπανο «Φατίχ» ενδεχομένως να παραμείνει εκτός λειτουργίας έως ότου εξευρεθεί λύση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ειδικότερα ότι η εξαμελής, υπό νορβηγικό συντονισμό, επιστημονική ομάδα του γεωτρύπανου αναμένεται να παραιτηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις αιτίες της εξέλιξης αυτής.
Όπως μεταδίδει η «Κ», η νορβηγική κυβέρνηση φέρεται να ασκεί πιέσεις προς τις εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το «Φατίχ» στις επιχειρήσεις γεωτρήσεων οι οποίες έχουν προαναγγελθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται εν αμφιβόλω το σενάριο έναρξης των γεωτρήσεων, τουλάχιστον τον επόμενο μήνα οπότε έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην καλύτερη περίπτωση το τουρκικό «Φατίχ» θα μπορούσε να πλεύσει αβλαβώς, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που φέρει.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ExxonMobil και Total) θα προχωρήσουν το ερχόμενο δίμηνο σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει και από την εμφατική στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την επιθυμία της να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού.
Το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί και ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η συνάντηση, όπως και οι γενικότερες διεργασίες στο πλαίσιο της Συνέλευσης, θεωρούνται μείζονος σημασίας, διότι θα διαγραφεί η πορεία της εξέλιξης των συζητήσεων.
Προς το παρόν πάντως, τα εμπλεκόμενα μέρη δείχνουν να κρατούν μικρό καλάθι ως προς την πορεία των συνομιλιών την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, όπως η οικονομία, τα ανοικτά μέτωπα στη Συρία και οι «παγωμένες» σχέσεις με τις ΗΠΑ.