Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με σημερινή της έκθεση, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εμπορία Ανθρώπων (GRETA) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη τάση της εμπορίας παιδιών στη Γαλλία και την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για τον εντοπισμό των θυμάτων και την παροχή φροντίδας σε αυτά!
Αν και χαιρετίζει τα διαθέσιμα νομικά μέσα για την αναζήτηση αποζημίωσης, η GRETA ανησυχεί για το χαμηλό επίπεδο των αποζημιώσεων που επιδικάζονται στα θύματα εμπορίας. Ως εκ τούτου, η GRETA ζητάει από τις Αρχές να εγγυηθούν την αποτελεσματική πρόσβαση σε αποζημίωση, να διασφαλίσουν ότι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τη ζημιά που υπέστη το θύμα αποτελεί μέρος των ποινικών ερευνών και να κάνουν πλήρη χρήση της νομοθεσίας για τη δέσμευση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση αποζημίωσης στα θύματα .
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών και των διώξεων σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων από το 2016, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων εξακολουθεί να είναι χαμηλός.
Ενώ χαιρετίζει τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, η GRETA θεωρεί ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όσον αφορά τις προληπτικές επιθεωρήσεις σε τομείς με υψηλό κίνδυνο εμπορίας. Θα πρέπει, επίσης, να ενταθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη και τον εντοπισμό περιπτώσεων οικιακής δουλείας και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί μεγαλύτερη εξειδίκευση στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση μεταξύ των μελών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των δικαστών και των εισαγγελέων.
Σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Γαλλία, η GRETA προτρέπει τις Αρχές να εισαγάγουν έναν εθνικό μηχανισμό αναγνώρισης και παραπομπής για τα θύματα και να διασφαλίσουν ότι, στην πράξη, τους παρέχεται περίοδος ανάρρωσης και προβληματισμού.
Η GRETA ανησυχεί, επίσης, για την αυξανόμενη τάση της εμπορίας παιδιών στη Γαλλία και την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για τον εντοπισμό των θυμάτων και την παροχή φροντίδας σε αυτά.
Τέλος, η GRETA θεωρεί ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, για την αποτελεσματική καταπολέμηση όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων.
Τέλος, συμπεραίνεται ότι η Γαλλία παραμένει κυρίως χώρα προορισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, αλλά είναι επίσης χώρα προέλευσης και διέλευσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και άλλων συναφών αδικημάτων ήταν 1.401 το 2016, 1.263 το 2017, 1.445 το 2018, 1.460 το 2019 και 1.243 το 2020.