Το Χονγκ Κονγκ ανέκτησε από το βράδυ της Πέμπτης τους φυσιολογικούς του ρυθμούς με τη συνεχή ροή των αυτοκινήτων στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο του νησιού, έπειτα από την εκκένωση των σημείων που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, στην καρδιά της πρώην βρετανικής αποικίας εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.
Η αστυνομία διέλυσε τα οδοφράγματα, κατέστρεψε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό και συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές που παρέμεναν πεισματικά στον κύριο χώρο διαμαρτυρίας τους.
Αυτό το σημείο κατάληψης έκοβε στα δύο από τα τέλη Σεπτεμβρίου αυτόν των εννέα λωρίδων κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού.
Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη χωρίς να σημειωθεί βία, από εκατοντάδες αστυνομικούς στην επιχειρηματική συνοικία του Ναυαρχείου, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, τερματίζει μια πολιτική κρίση πρωτοφανή στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, έπειτα από 155 χρόνια βρετανικής παρουσίας.
Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους μαθητές λυκείου, φοιτητές και εργαζόμενη νεολαία, ζητούν την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας και αντιδρούν στην προεπιλογή των υποψηφίων από το Πεκίνο για τον θώκο του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
Οι κινεζικές αρχές ουδεμία παραχώρηση έκαναν επί της ουσίας όσον αφορά στα αιτήματα των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με άλλες μορφές αγώνα.
«Θα επανέλθουμε. Δεν είναι το τέλος του κινήματος», διαβεβαίωσε η βουλευτής Κλόντια Μο. «Η αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης των νέων είναι μη αναστρέψιμη και ο αγώνας συνεχίζεται».
Ορισμένοι, ωστόσο, δεν κρύβουν σήμερα την πικρία τους για την αποτυχία των διαδηλώσεων που είχαν την ισχυρή υποστήριξη των πολιτών, οι οποίοι όμως κουράστηκαν καθώς αναγκάζονταν να παρακάμπτουν δρόμους και να ταλαιπωρούνται ώρες ολόκληρες στα μέσα μεταφοράς. “Είμαι εντελώς απογοητευμένος”, δήλωσε ο 34χρονος Λο Κιμ, εργαζόμενος στην αγορά ακινήτων. “Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε. Δεν νομίζω ότι επί του παρόντος πρέπει να επιστρέψουμε στους δρόμους”.
Ο Μπένι Τάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος Occupy Central, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα της κατάληψης στρατηγικών σημείων του νησιού, απέρριψε επίσης την προοπτική της καθιστικής διαμαρτυρίας στο εγγύς μέλλον. “Θα υπάρξουν νέες ενέργειες αντίστασης”, δήλωσε.
O κινεζικός Τύπος χαιρετίζει την ήττα των διαδηλωτών
Στον αντίποδα, ο κινεζικός Τύπος χαιρετίζει σήμερα την αφαίρεση και των τελευταίων οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, εκφράζοντας ικανοποίηση που το κίνημα αυτό εμπνευσμένo από «εχθρικές δυνάμεις» δεν απέσπασε καμία παραχώρηση.
«Η ήττα της “επανάστασης της ομπρέλας” έστειλε σαφές μήνυμα στις εχθρικές δυνάμεις –τόσο τοπικές όσο και ξένες: στα θέματα αρχής, η κεντρική κυβέρνηση ουδέποτε θα κάνει παραχωρήσεις», σχολιάζει η Ημερησία της Κίνας. «Το κίνημα Occupy προκάλεσε μεγάλη ζημιά» στο Χονγκ Κονγκ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και «υπονομεύοντας πεποιθήσεις βασισμένες στο σεβασμό του κράτους δικαίου», προσθέτει στο κύριο άρθρο της. Ωστόσο «ουδέν κακόν αμιγές καλού» προσθέτει η εφημερίδα: «Στο εξής ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ θα κατανοήσει καλύτερα ότι το “υψηλό επίπεδο αυτονομίας” δεν σημαίνει πλήρη αυτονομία».
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδέα ότι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία μπορούν να συντελούνται με βία στους δρόμους», τονίζει η Global Times, επίσης στο κύριο άρθρο της, εκφράζοντας ικανοποίηση που το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να «προασπίσει την αρχή του κράτους δικαίου».
«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός (του κινήματος Occupy Central) που υποστηρίζεται από εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες συνωμοτούν κατά της ανάπτυξης της Κίνας πήγε ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ και του έθνους στο σύνολό τους», συνοψίζει η Ημερησία της Κίνας.