Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στην περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας κατά τη διάρκεια επίθεσης με χημικά όπλα και παρουσιάζουν τα δύο βίντεο του AJ+.

Η επίθεση σε βάρος αμάχων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ενώ μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 20 παιδιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα video από την επίθεση προκαλούν τρόμο. Άνθρωποι πανικόβλητοι αρπάζουν στα χέρια τους μικρά παιδιά, τα γδύνουν και τα ξαπλώνουν όπου βρουν. Πάνω σε κοντέινερ, σε γυμνές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες, στο χώμα. Τα παιδιά δεν μπορούν καν να αναπνεύσουν. Έχουν σπασμούς και το βλέμμα τους πλανάται κενό, «στεγνό» από κάθε συναίσθημα.  

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά, όπως καταγγέλλεται, επίθεση με βρώμικα όπλα, που σημειώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Σύρια, από το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως. Στο σχέδιό τους οι τρεις χώρες καταδικάζουν τη χημική επίθεση στη Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Στο μεταξύ ένα από τα νοσοκομεία που κατακλύστηκαν από ασθενείς και κλήθηκε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε όσους εκτέθηκαν στα χημικά βομβαρδίστηκε και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανιστούν τα πειστήρια ενός εγκλήματος πολέμου.

Γιατροί, όπως ο Shaju Islam, μιλούν για ξεκάθαρα συμπτώματα που συνάδουν με επίθεση από «βρώμικα» όπλα -συρρίκνωση της κόρης των ματιών, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή πίεση, λιποθυμία και αφροί από το στόμα- ενώ κάποιοι καταγγέλλουν πως δεν έγινε χρήση χλωρίνης όπως άλλες φορές, αλλά αερίου σαρίν το οποίο προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Το αέριο σαρίν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη χλωρίνη και φυσικά πιο θανατηφόρο. Απορροφάται από τους πόρους του δέρματος ενώ ακόμη και η επαφή με όποιον έχει προσβληθεί εγκυμονεί κινδύνους. Και αυτό σε μια χώρα που το 90% των γιατρών δεν διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, πόσο μάλλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προστατευθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης