Ολόκληρους μήνες μπορεί να χρειαστούν τα σωστικά συνεργεία, για να φθάσουν τους 33 εργαζόμενους στο ορυχείο χαλκού Σαν Εστέμπαν που έχουν παγιδευτεί σε μια στοά του από την περασμένη Πέμπτη, γεγονός που αφήνει μηδαμινές ελπίδες για την επιβίωσή τους.

Διασώστες προσπαθούσαν να σκάψουν μικρές οπές, προκειμένου να περάσουν, αν μπορέσουν, τρόφιμα και νερό στους παγιδευμένους. Δεν έχει υπάρξει, όμως, κανένα σημάδι ζωής, αφότου η είσοδος κατέρρευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δυστύχημα -το χειρότερο του είδους του εδώ και μια δεκαετία στη Χιλή- προκάλεσε διάλογο για τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία της χώρας, ειδικά όσα είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, όπου μερικές φορές τα απαραίτητα μέτρα δεν τηρούνται.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, ότι σχεδιάζει να αναδιοργανώσει την Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Ορυχείων, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδια για την επίβλεψη των μέτρων ασφαλείας.

Ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν, είπε ότι η προσπάθεια διάσωσης είναι «πολύ σκληρή εμπειρία, με κλιμακώσεις και αποκλιμακώσεις πόνου, θλίψης, απελπισίας, οργής, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στους εργαζόμενους στο ορυχείο εύκολα, επειδή δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανοί ή όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο σημειώθηκε δεύτερη κατάρρευση στη στοά από όπου περνούσε το σύστημα εξαερισμού, από την οποία τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να φθάσουν στους παγιδευμένους σε βάθος 400-600 μέτρων.

Μέλη των οικογενειών των παγιδευμένων έχουν κατασκηνώσει στο σημείο όπου βρίσκεται το ορυχείο, στην έρημο Ατακάμα, και περιμένουν νέα για την τύχη τους. Ανάμεσά τους είναι ο 55χρονος Φράνκλιν Λόμπος, ποδοσφαιριστής που είχε παίξει σε διάφορες ομάδες της Χιλής και στην εθνική που είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης