H Μισέλ Μπατσελέτ ξεκίνησε την πορεία της στην προεδρία της Χιλής με την υπόσχεση να καταπολεμήσει την ανισότητα.

Η τελετή ορκωμοσίας της ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς την «προεδρική κορδέλα» πέρασε στην πρόεδρο η επικεφαλής της Γερουσίας, Ισαβέλ Αλιέντε, κόρη του προέδρου που ανέτρεψε ο Πινοτσέτ το 1973. Η πορεία των δύο γυναικών θεωρείται εν μέρει κοινή, καθώς και οι δύο ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής ενώ έχασαν τους πατέρες τους στη δικτατορία του Πινοτσέτ με τραγικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πραξικόπημα, η Αλιέντε σε ηλικία 17 ετών έφυγε με την οικογένειά της στο Μεξικό. Η Μπατσελέτ έμεινε στη Χιλή και πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη και βασανίστηκε και τελικά βρήκε καταφύγιο στην Ανατολική Γερμανία. Επέστρεψε στη Χιλή χωρίς να έχει (σ.σ: τουλάχιστον τις δεκαετίες του ’80 και του ’90) την αναγνωρισιμότητα της Αλιέντε.

Στη χώρα βρέθηκαν πάνω από 1.600 επίσημοι καλεσμένοι για την τελετή ορκωμοσίας της Μπατσελέτ. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έδωσαν το «παρών», όπως και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Ισπανίας, Φίλιππος, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μεγάλος απών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, δεν θέλησε να πάει, «γιατί η δεξιά είχε ετοιμάσει ένα σόου εναντίον του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις για την παρουσία Μαδούρο στην Χιλή ήταν πολλές, ιδίως από την κεντροδεξιά Αντιπολίτευση δεδομένης της κοινωνικής αναταραχής στη Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το κλίμα έγινε ακόμα βαρύτερο, όταν έγινε γνωστό ότι στις διαδηλώσεις έχασε την ζωή της και μια γυναίκα από τη Χιλή, η οποία ζούσε επί χρόνια στη Βενεζουέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης