Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έκρινε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διακόψει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αναμένοντας την ημερομηνία του Brexit, η οποία θεωρητικά είναι η 31η Οκτωβρίου.

Αυτή η απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει αντίστοιχο πόρισμα των δικαστικών αρχών της Σκωτίας από τις 11 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του Brexit. O Mπόρις Τζόνσον οφείλει πλέον να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να επαναλειτουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο εφετείο της Σκωτίας είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον που δεν δέχτηκε την απόφαση είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της απόφασης του σκωτσέζικου.

«Ζητούμε να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο» είχε δηλώσει στο Sky News η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως την πρόταση – απόφαση του Μπόρις Τζόνσον νομιμοποίησε διά της υπογραφής της και η βασίλισσα του Ην. Βασιλείου Ελισάβετ β’.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας συνέβη υπό εξαιρετικά ειδικές συνθήκες: η θεμελιώδης αλλαγή η οποία επρόκειτο να συμβεί στο Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου.

»Το Κοινοβούλιο και ειδικότερα η Βουλή των Κοινοτήτων ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού έχει δικαίωμα του λόγου για το πώς αυτή η αλλαγή θα συμβεί. Ο αντίκτυπος στις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας μας ήταν ακραίος. Δεν υπήρξε κάποια δικαιολογία για τη λήψη μέτρων με τέτοιο ακραίο αποτέλεσμα ενώπιον του δικαστηρίου. Η μόνη απόδειξη για τον λόγο για τον οποίο ελήφθη μια τέτοια απόφαση είναι το memorandum της Nikki da Costa της 15ης Αυγούστου… (Αυτό) δεν διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αναστολής λειτουργίας και διαλείμματος. Δεν υπάρχει διάκριση του αντικτύπου που θα έχει η αναστολή των ειδικών διεργασιών εξέτασης του εξουσιοδοτημένου νομοθετικού σώματος που είναι απαραίτητες για την ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

»Επίσης δεν τίθεται υπ’ όψιν ο κοινοβουλευτικός χρόνος που είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης όπως επιτάσσει το άρθρο 13 του νόμου 2018 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση ενός κράτους-μέλους. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο υποχρεούται να συμπεράνει ότι η απόφαση (σ.σ.: της Downing Street) να συμβουλεύσει την Αυτού Μεγαλειότητα προκειμένου να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου ήταν παράνομη, διότι είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίσει ή να διακόψει την ικανότητα του Κοινοβουλίου να εκτελέσει τις συνταγματικές του λειτουργίες χωρίς εύλογη αιτιολόγηση».

Η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου έχει επικριθεί ως αντιδημοκρατική από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχθεί πυρά για το γεγονός ότι ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή μόνο δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, οπότε και ήταν το «deadline» για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης