Περισσότερες από 500.000 κατοικίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον ανατολικό Καναδά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με τις σφοδρές χιονοθύελλες που έπληξαν τα αμερικανο-καναδικά σύνορα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πολυάριθμα συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για να επαναφέρουν το σύστημα ηλεκτροδότησης στα κανονικά του δεδομένα, όμως προειδοποιούν πως υπάρχει περίπτωση κάποιες περιοχές να παραμείνουν στο σκοτάδι ακόμη και μέχρι το Σάββατο.

Στο Τορόντο 72.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτεία του Οντάριο. Ενώ τουλάχιστον 27 θάνατοι ανθρώπων υποτίθεται πως επήλθαν ως απόρροια της χιονοθύελλας και της ελλιπούς θέρμανσης. Οι περισσότεροι από αυτούς προήλθαν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα καθώς έγινε εκτεταμένη χρήση διαφόρων εναλλακτικών μέσων θέρμανσης σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες.

«Κατανοώ ότι ήθελαν να ζεσταθούν όμως δεν γίνεται να κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι επικίνδυνα θανάσιμο», δήλωσε ο «άτακτος» δήμαρχος του Τορόντο, Ρομπ Φορντ. Κάποιες άλλες απώλειες οφείλονται σε τροχαία δυστυχήματα λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί στις οδικές αρτηρίες. Πάντως και σε άλλες περιοχές του Καναδά, όπως το New Brunswick και τη Νέα Σκωτία οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Μέιν και το Μίσιγκαν ενώ οι συγκοινωνίες μεταξύ Τορόντο, Μόντρεαλ, Οττάβας και Νέας Υόρκης χαρακτηρίζονται εξαιρετικά προβληματικές έως μη προσεγγίσιμες.

Η ανησυχητική πρόβλεψη των μετεορολόγων αναφέρει πως από την στιγμή που οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σταθερά υπό το μηδέν με ελάχιστη ηλιοφάνεια μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δεν βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα λιώσουν οι πάγοι. «Μόνο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων θα απομακρύνουν τα στρώματα πάγου και χιονιού, αλλά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αμφίβολα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καναδός μετεωρολόγος, Ντέιβιντ Φίλιπς.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής