Δύο ημέρες έπειτα από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους μέσα στα συντρίμμια. Τη νύχτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανευρεθούν επιζώντες που βρίσκονται κάτω από τα ντουβάρια των κτηρίων, καθώς δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή ενώ την ημέρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ακόμα και από τους πολίτες που επέζησαν, να βρουν θαμμένους ανθρώπους σκάβοντας ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια.
Ήδη γίνεται λόγος για 137 νεκρούς, 5.000 τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι της περιοχής είναι άστεγοι.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το 70% της έκρηξης που προκλήθηκε από τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, εκτονώθηκε στη θάλασσα και πως η καταστροφή στη στεριά είναι μόλις το 30%.
Η πρώτη ακτίνα του ωστικού κύματος σημειώθηκε στα 7 χιλιόμετρα από το σημείο τη έκρηξης και έχει ισωπεδώσει τα πάντα. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Οι περισσότερες αναφορές για ζημιές, αφορούν την ευρύτερη περιοχή που φτάνει σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί νεκροί ακόμα και σε ακτίνα πέρα από την «κόκκινη» ζώνη των 7 χιλιομέτρων που έγινε η μεγαλύτερη ζημιά.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ζημιά ανέρχεται σε δις. δολάρια. Η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η πιο ισχυρή έκρηξη μετά το Β’ ΠΠ
Ο Βρετανός επιστήμονας Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι.
Ευρωπαϊκή βοήθεια στο Λίβανο
Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, στέλνουν βοήθεια με υγειονομικό υλικό και σωστικά συνεργεία στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο Λίβανο μετέβη ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας C-130.
Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα θα βρίσκεται σήμερα στην Βηρυτό με την Γαλλία να στέλνει σωστικά συνεργεία ώστε να βοηθήσει την πόλη να ξεπεράσει αυτή την ανυπολόγιστη ζημιά.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού
Η ελληνική κοινότητα πενθεί μία Ελληνίδα η οποία ζούσε στο Λίβανο μόλις ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης. Το διαμέρισμά της καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και ολόκληρη η περιοχή γύρω από το λιμάνι. Επίσης, 5 Έλληνες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους τραυματίες της περιοχής.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Άννας Αρμάου, Ελληνίδας κατοίκου της Βηρυτού που έχασε το μάτι της στην φονική έκρηξη. «Ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν» περιγράφει στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας. «Τα αίματα έτρεχαν από το πρόσωπο και τα μάτια μου, ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στο δρόμο» τονίζει η κυρία Αρμάου.
«Μίλαγα με μια φίλη μου, της λέω γίνεται σεισμός, μου λέει δεν ακούς την έκρηξη; Αν δείτε υπάρχουν τζάμια, γυαλιά στους δρόμους, δεν κυκλοφορεί κανένας, μας είπαν από το υπουργείο να μην κυκλοφορούμε», αναφέρει στην ΕΡΤ η Βάσια Κοντογιώργη, καθηγήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Λιβάνου.
«Η έκρηξη ήταν απερίγραπτη. Εγώ που έζησα εμφύλιο πόλεμο για χρόνια, δεν έχω δει, ούτε έχω ζήσει τέτοια κατάσταση», τόνισε ο πατέρας Αυγουστίνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ενώ λειτουργούσε μέσα στην εκκλησία που βρίσκεται περίπου 500 με 600 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, άκουσε κάτι σαν βόμβα ή σαν πτώση αεροπλάνου και μετά από 6 με 7 δευτερόλεπτα, ενώ έψελνε πετάχτηκαν τα παγκάκια των πιστών από το ωστικό κύμα και ο κόσμος ξεκίνησε να φωνάζει δυνατά, ενώ δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει.