Την επέμβαση της Ρωσίας ζήτησε η Χαμάς, προκειμένου να βάλει τέλος στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της οργάνωσης, ο πολιτικός της ηγέτης Χάλεντ Μασάαλ συνομίλησε με τον Ρώσο υφυπουργό Μιχαήλ Μπογκντάνοφ το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του.

Ο Μασάαλ απέδωσε την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά Ισραηλινών στις «καταδυναστευτικές πολιτικές» που εφαρμόζονται σε βάρος των Παλαιστινίων, στις δολοφονίες ακόμη και παιδιών ή γυναικών από φανατικούς εποίκους, καθώς και στην προσπάθεια του Ισραήλ «να καταστρέψει το τέμενος Αλ Ακσά».

Στη συνέχεια κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως παγκόσμιας δύναμης και να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετική του στάση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στους ιερούς τόπους του.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Μπογκντάνοφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πράξεις του Ισραήλ και υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα εναντίον του.

Την ίδια στιγμή όμως, Ισραήλ και Ρωσία φέρονται να έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους με αφορμή τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ιερουσαλήμ: Κοινή διαδήλωση Εβραίων και Αράβων για την ειρήνη

Το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες πολίτες, Εβραίοι, Άραβες και Παλαιστίνοι, διαδήλωσαν μαζί στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ζητώντας να σταματήσει ο νέος κύκλος βίας και ο λαός να υποστηρίξει την ειρηνική συνύπαρξη και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της κατοχής.

Για τη διαδήλωση, που οργανώθηκε μέσω Facebook, ήρθε επίσης κόσμος από το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα. Στο βάθρο των ομιλητών ανέβηκαν εκπρόσωποι του δίγλωσσου εβραιοαραβικού σχολείου «Χέρι με Χέρι», καθώς και πασιφιστικών οργανώσεων, ενώ πανό και πλακάτ ανέγραφαν αντιρατσιστικά ή φιλειρηνικά συνθήματα και στις δύο γλώσσες.

Η Αραβοϊσραηλινή Χαντίλ από τη Γαλιλαία σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι παρά το καλό κλίμα της διαδήλωσης αυτή δεν συγκέντρωσε όσο κόσμο θα έπρεπε. «Μερικές φορές οι Άραβες νομίζουν πως η ειρήνη για την οποία μιλούν οι Εβραίοι δεν είναι η ίδια ειρήνη για την οποία μιλούν οι Άραβες – κάποιοι Εβραίοι νομίζουν το ίδιο και δεν έρχονται.»

Από αρκετούς τα αιτήματα των διαδηλωτών θεωρούνται ουτοπικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας άντρας στεκόταν έξω από την πορεία και απευθυνόμενος στον κόσμο δεν σταματούσε να φωνάζει στα Εβραϊκά: «Είστε αφελείς, αφελείς Εβραίοι, έτσι φτάσαμε στο Άουσβιτς… Ήμουν στον στρατό, είστε αδέρφια μου, σας αγαπώ, αλλά είστε αφελείς».
 

Πηγές: Haaretz, Palestinian Information Center, Jerusalem Post, euronews
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη