Το μοναδικό κόμμα της Βόρειας Κορέας, το κυβερνών, πανίσχυρο Κόμμα των Εργατών (PTC), “μισάνοιξε” σήμερα για πέντε λεπτά τις πύλες του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο συνέδριό του κατά το οποίο προήγαγε τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν στο αξίωμα του προέδρου του κόμματος.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το πρώτο συνέδριο του PTC εδώ και 36 χρόνια δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το Μέγαρο της 25ης Απριλίου όπου είχαν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή οι 3.400 σύνεδροι. Όμως σήμερα περίπου 130 δημοσιογράφοι κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο, έστω και για πέντε λεπτά.
Χιλιάδες άνδρες με σοβαρό ύφος και λιγοστές γυναίκες με σοβαρή ενδυμασία κάθονταν στις σειρές των κόκκινων καθισμάτων, πλάι σε στρατιωτικούς με το στήθος κατάφορτο από παράσημα. Ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική, όλα τα μέλη του ακροατηρίου σηκώθηκαν όρθια και χειροκρότησαν όταν έκανε την εμφάνισή του ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, συνοδευόμενος από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Ο αρχηγός του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ναμ (ο τίτλος του είναι επί της ουσίας τιμητικός) ανακοίνωσε τα αξιώματα που απονέμονται σε διάφορα στελέχη του κόμματος. Μεταξύ αυτών και ο τίτλος του προέδρου του PTC στον 33χρονο ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από την αίθουσα έπειτα από 5 λεπτά, όμως οι προετοιμασίες για αυτήν την “εισβολή” είχαν διαρκέσει πολλές ώρες. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και όλοι οι δημοσιογράφοι υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Υποχρεώθηκαν να παραδώσουν προσωρινά τα κινητά τηλέφωνά τους και κάθε άλλο “ύποπτο” αντικείμενο, όπως για παράδειγμα μεταλλικά στυλό.
Τους οδήγησαν σε μια αίθουσα υποδοχής, διακοσμημένη με μαρμάρινες κολόνες, πολυελαίους και στους τοίχους τα πορτραίτα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, του παππού και του πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας. Πριν μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ να μην βιντεοσκοπήσουν και να μην φωτογραφίσουν τις σημειώσεις που κρατούν οι σύνεδροι.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου, το κέντρο της Πιονγκγιάνγκ έχει σημαιοστολιστεί με το λάβαρο του κόμματος και τα εμβλήματά του: το σφυρί, το δρεπάνι και το πινέλο που συμβολίζουν αντίστοιχα τους εργάτες, τους αγρότες και τους διανοούμενους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το συνέδριο αυτό δεν αποτελεί παρά την επικύρωση της εξουσίας του νεαρού ηγέτη που, σε αντίθεση με τον πατέρα του, δεν είχε στη διάθεσή του παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί για τη διαδοχή. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2011 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Έκτοτε εργάζεται για να εδραιώσει την εξουσία του και έχει εμφανιστεί αδιάλλακτος απέναντι σε όσους θεωρεί ότι δεν είναι πιστοί στους κόλπους του κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού. Μεταξύ άλλων διέταξε και την εκτέλεση του πρώην μέντορά του και θείου του, του Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ.