Επιδεινώνεται το κλίμα καχυποψίας μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ όσο πλησιάζουν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη Λευκορωσία και στον στρατηγικό διάδρομο του Καλίνινγκραντ. Στα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Zapad 17» (Δύση 17) θα εμπλακούν 100.000 οπλίτες και αξιωματικοί του ρωσικού στρατού. Για τους Δυτικούς στρατιωτικούς παρατηρητές, οι προγραμματισμένες αυτές ασκήσεις δίνουν την ευκαιρία στους Ρώσους ειδικούς να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες επί του εδάφους και στον αέρα τα εκ βάθρων νέα συστήματα οργάνωσης και συντονισμού καθώς και τα νέα όπλα που διαθέτουν μετά την υπερδεκαετή προσπάθεια ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ρωσικής αμυντικής και επιθετικής μηχανής.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν φέρουν την ονομασία «Zapad 17»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ θορυβημένο δεν σχεδιάζει άμεση κινητοποίηση των δυνάμεών του. Αντιθέτως, τα νατοϊκά στρατηγεία με δηλώσεις και παρεμβάσεις στον διεθνή Τύπο επιδιώκουν να δώσουν την εικόνα της ψύχραιμης αντιμετώπισης της ρωσικής κινητοποίησης, η οποία όντως για τα στρατιωτικά χρονικά είναι υπερμεγέθης. Παράλληλα ωστόσο, οι νατοϊκοί μηχανισμοί παρακολούθησης επιδιώκουν να διαπιστώσουν τις μύχιες σκέψεις (σχεδιασμούς) του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Αν και δεν αναμένονται άμεσα αποστολές νατοϊκών ενισχύσεων στο βαλτικό θέατρο, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, ούτε και ενίσχυση των χερσαίων ή αεροπορικών νατοϊκών δυνάμεων στην Πολωνία, εντούτοις προγραμματίζεται μία εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία. Η Λιθουανία παραμένει η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία

Το ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο οι Ρώσοι προγραμματίζουν μετά το πέρας των ασκήσεων να αποθηκεύσουν στο έδαφος της Λευκορωσίας υψηλής ή συμβατικής τεχνολογίας πολεμικό υλικό. Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ.

Πέρα από τους σχεδιασμούς ωστόσο και την εκατέρωθεν ενεργοποίηση των υπηρεσιών αντικατασκοπείας αλλά και των τεχνολογικά ανεπτυγμένων συστημάτων συλλογής και άμεσης επεξεργασίας δεδομένων, υφίσταται μία πραγματική κατάσταση επικίνδυνης πρόκλησης ανισορροπίας στο βασικό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, που είναι η Ουκρανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιθουανία παραμένει η μόνη χώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία. Αλλά ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ Αμερικανός στρατηγός Alexander Vershbow σε συνέντευξή του στην DW υποστηρίζει πως η αποστολή «φονικότερων όπλων» στην Ουκρανία θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη ειρήνης. 

Για τον Αμερικανό στρατιωτικό που είχε γίνει βοηθός γ.γ. του ΝΑΤΟ, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχουν τελματώσει, θα πρέπει να εξετασθούν «κι άλλες ενδεχόμενες προοπτικές». Πάντως, ο Vershbow επιμένει ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η Ουκρανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και στον αμυντικό τομέα για να πλησιάσει τα στάνταρντ του ΝΑΤΟ, ώστε να συμφωνήσουν και τα άλλα μέλη να τη δεχτούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο απόστρατος στρατηγός είπε ακόμη πως στην Ουάσινγκτον αυτήν τη στιγμή εξετάζεται το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο της προηγούμενης διακυβέρνησης για την αποστολή στην Ουκρανία περισσότερο φονικών όπλων, όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας James Mattis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη του πρώην αξιωματούχου του ΝΑΤΟ δημοσιεύεται καθώς ο δυτικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με τα μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια «Zapad», επισημαίνοντας ότι έχει αυξηθεί η ψυχροπολεμική ένταση. Την ίδια ώρα στη Λιθουανία επανήλθε ο νόμος περί επιστράτευσης εφέδρων και μοιράσθηκαν προκηρύξεις με οδηγίες στους κατοίκους για το «τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εισβολής».

Άρθρο των «New York Times» στις 14 Αυγούστου υποστηρίζει πως η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα με τα «παράνομα δίκτυα» που εδρεύουν στην Ουκρανία και διοχετεύουν στη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό, με τον οποίο εφοδιάζονται οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί της πύραυλοι.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις ειδικών, η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε στη Βόρειο Κορέα ως προς την προωθητική δυνατότητα των πυραύλων της οφείλεται στην προμήθεια ουκρανικής κατασκευής δύο τύπων κινητήρων, οι οποίοι μάλιστα, αν και σχεδιασμένοι προ ετών, έχουν υποστεί βελτιώσεις.

Τέτοιες πληροφορίες «θολώνουν» την εικόνα που επικρατεί ως προς το ουκρανικό μέτωπο. Ουδείς μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια ποια δίκτυα, ουκρανικά ή ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, είναι σε θέση να παράγουν και στη συνέχεια να εμπορεύονται τέτοιας σημασίας τεχνολογία και μάλιστα με τη Βόρειο Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας έχει αποκαλέσει τα ρωσικά γυμνάσια «εξομοίωση επίθεσης» εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δραστηριότητές του στα ήδη διεξαγόμενα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια στον Βόρειο Ατλαντικό με ναυτική δύναμη που έχει επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George H.W. Bush.

Ήδη η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ευρώπης έχει στείλει 10 αεροσκάφη τύπου A-10 Thunderbolts και σμήνος της αεροπορικής διοίκησης MC-130J στην Εσθονία. Ταυτόχρονα το Πεντάγωνο επιδιώκει την έγκριση από τον Λευκό Οίκο για την αποστολή «αμυντικού εξοπλισμού» στην Ουκρανία. Άρθρο των «New York Times» στις 14 Αυγούστου υποστηρίζει πως η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα με τα «παράνομα δίκτυα» που εδρεύουν στην Ουκρανία

Τα ρωσικά πολεμικά γυμνάσια «Zapad 17» θα πραγματοποιηθούν στη δυτική Λευκορωσία που συνορεύει με τις Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία (και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας έχει αποκαλέσει τα ρωσικά γυμνάσια «εξομοίωση επίθεσης» εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης