Τεράστια ναυτική άσκηση ετοιμάζει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της ασιατικής χώρας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα σε γειτονικές χώρες. Μάλιστα, κάλεσε τις κυβερνήσεις τους να μην ανησυχούν από τα ναυτικά γυμνάσια, καθώς δεν αποτελούν επιθετική ενέργεια.
Έξι χώρες -Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέι- εμπλέκονται σε εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Καζάνι που βράζει
Το σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι τεταμένη. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, κρατούν χαμηλούς τόνους και σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί, όμως σε καμιά περίπτωση δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση πίεσης σε τρίτες χώρες. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, διότι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις στο συγκεκριμένο θέμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας«Είναι λεπτό βέβαια το ζήτημα, διότι η Κίνα δεν κατέχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Σινική θάλασσα, σύμφωνα και με την απόφαση της Χάγης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Στις 12 Ιουλίου, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Πεκίνο δεν έχει ιστορικά δικαιώματα επί του μεγαλύτερου μέρους των υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας με την απόφαση αυτή τις Φιλιππίνες που είχαν προσφύγει κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις της στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Επί του θέματος αυτού η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι «αστήρικτη και άκυρη», επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφανθεί για ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της χώρας.
Θάλασσα… διαφωνιών και διεκδικήσεων
Έξι χώρες -Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέι- εμπλέκονται σε εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Μια περιοχή καίριας σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία, με τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται σε ετήσια βάση να κυμαίνεται κοντά στα πέντε τρις ευρώ, αλλά και με τεράστια αποθέματα αλιευμάτων και υδρογονανθράκων. Η Κίνα θεωρεί ότι έχει ιστορικά τεκμηριωμένη κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, το Πεκίνο κατασκεύασε νησάκια και υφάλους με διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις.