Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία με τη συμμετοχή 85 χωρών και διεθνών οργανισμών. Στόχος η συγκέντρωση χρημάτων και η ειρήνευση στη Συρία μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες.
Με ένα διπλό στόχο, που είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των εκτοπισμένων εξαιτίας του πολέμου στη Συρία αλλά και την επανεργοποίηση της διαδικασίας της Γενεύης για την ειρήνευση στη χώρα αυτή, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή 85 χωρών και διεθνών οργανισμών.
Όπως επισημάνθηκε χθες από εκπροσώπους του ΟΗΕ, ενώ ο πόλεμος στη Συρία διανύει το όγδοο έτος του, η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Πάνω από 13 εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη θα επιδιώξει την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύρους στο εσωτερικό της Συρίας και στις γειτονικές χώρες. Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω δεσμεύσεις, αλλά και για πρόσθετες προσπάθειες ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε τόπους όπου η ανθρωπιστική βοήθεια είναι επειγόντως αναγκαία.
Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα προειδοποίησε χθες τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια Σύροι, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι.
Πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία…
Στόχος των διοργανωτών είναι η συγκέντρωση περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες με την ένταση του πολέμου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω των νέων μετατοπίσεων του πληθυσμού στις περιοχές αυτές. Η σημερινή δεύτερη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης είναι αφιερωμένη στην επανεργοποίση των συνομιλιών της Γενεύης, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε τις προηγούμενες μέρες από την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. «Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τη Διάσκεψη των Βρυξελλών για να απευθύνουμε ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας δηλώνοντας ότι πρέπει να τερματισθεί η σύγκρουση και να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, η ΕΕ διαβουλεύτηκε με 108 ΜΚΟ που εργάζονται στη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Στόχος είναι η συλλογή απόψεων σχετικά με τις βασικές προκλήσεις, τα διδάγματα και τις βέλτιστες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη διαθέτουν σε ετήσια βάση 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της διαβίωσης των περίπου 2,5 εκατομμυρίων Σύριων που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία.
Πηγή: Deutsche Welle