Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέκρουσε σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο οποίος κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι με τους κανονισμούς που θέτουν πλήττουν τους παραγωγούς καπνιστής ρέγγας της Νήσου του Μαν.
Προσπαθώντας να πείσει τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον επέδειξε μια καπνιστή ρέγγα στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Όπως είπε, το συγκεκριμένο ψάρι παρήχθη «από έναν καπνιστή ρέγγας στη Νήσο Μαν (σ.σ. στη θάλασσα της Ιρλανδίας) ο οποίος είναι έξαλλος επειδή, αφού επί δεκαετίες έστελνε τις καπνιστές ρέγγες του μέσω ταχυδρομείου, τα έξοδά του αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες που επέμεναν πως κάθε ρέγγα θα πρέπει να συνοδεύεται από αυτό: μια πλαστική παγοκύστη».
Όμως η Άνκα Παντουράρου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα διατροφικής ασφάλειας, τον διέψευσε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η περίπτωση που περιέγραψε ο κ. Τζόνσον δεν εντάσσεται στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται αποκλειστικά για αρμοδιότητα της Βρετανίας», τόνισε. «Υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σε ό,τι αφορά το φρέσκο ψάρι, όμως δεν ισχύουν για τα επεξεργασμένα αλιεύματα – αναφέρομαι στη θερμοκρασία και στη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία έκανε λόγο», εξήγησε η Παντουράρου.
Η Νήσος του Μαν δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ως κτήση του βρετανικού στέμματος συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων.
«Μπόρις, η Νήσος του Μαν δεν σχετίζεται με την «άχρηστη και επιζήμια γραφειοκρατία» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διατροφική ασφάλεια, για την οποία είμαστε υπερήφανοι γιατί προστατεύει τους καταναλωτές», έγραψε στο Twitter ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις, απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου. «Παραλείψατε να πείτε ότι η Νήσος του Μαν δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «fake news».
Τον Τζόνσον διέψευσε όμως και η Fodd Standards Agency, η βρετανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καπνιστές ρέγγες που πωλούνται μέσω Διαδικτύου πρέπει να διατηρούνται σε αποδεκτή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να φροντίζουν ώστε τα υλικά που χρησιμοποιούν να είναι κατάλληλα για τρόφιμα», εξήγησε ο Ντέβιντ Αλεξάντερ σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο παραγωγός της καπνιστής ρέγγας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.