Επιστήμονες του βρετανικού στρατού βρήκαν για πρώτη φορά αποδείξεις ύστερα από ιατροδικαστική έρευνα ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times στην πρώτη της σελίδα.

«Δείγμα από το έδαφος που ελήφθη από περιοχή κοντά στη Δαμασκό και μεταφέρθηκε μυστικά στη Βρετανία αποτελεί απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε ένας ορισμένος τύπος χημικού όπλου», ανακοίνωσαν πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Ο έλεγχος του δείγματος διεξήχθη στο τμήμα χημικής και βιολογικής έρευνας του υπουργείου Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν, διευκρινίζει το άρθρο.

Οι χώρες της Δύσης έχουν «αδιάσειστες αποδείξεις» πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον μια φορά στη συριακή σύγκρουση, είχαν δηλώσει εξάλλου την Πέμπτη διπλωμάτες στον ΟΗΕ.

Η βρετανική μονάδα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αν τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ή από αντάρτες που τον πολεμούν, ούτε αν η χρήση τους ήταν συστηματική, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Υπήρξαν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας καταστολής αλλά δεν είναι αυτό, είναι κάτι διαφορετικό, αν και είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι είναι αέριο σαρίν», είπε ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Το υπουργείο Άμυνας δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» απέναντι στην ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων.

«Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή του για τη διενέργεια έρευνας», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου. «Η χρήση χημικών όπλων θα ήταν τρομερό έγκλημα. Αυτοί που διέταξαν τη χρήση χημικών όπλων και αυτοί που συμμετείχαν στη χρήση τους θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το Μάρτιο του 2011.

Η Δαμασκός κατέθεσε στις 20 Μαρτίου επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ για διεξαγωγή έρευνας, αναφέροντας ότι αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση με χημικά όπλα στις 19 Μαρτίου στο Χαλέπι.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος