Από την στιγμή που πήρε το χρίσμα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος στην Βρετανία, αυτό των Τόρις, πολλοί ήταν αυτοί που συνέκριναν την Κέμι Μπέιντενοκ με την Μάρκαρετ Θάτσερ.

Αυτή όμως είναι μόνο μια «κατηγορία» η οποία έχει να κάνει με την οικονομική κυρίως πολιτική της νέας ηγέτιδας των συντηρητικών στην Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση, είναι τα όσα πιστεύει η Βρετανίδα πολιτικός – η οποία να σημειώσουμε είναι Αφρικανικής καταγωγής κι έχει μεγαλώσει στη Νιγηρία – όσο αφορά τους μετανάστες και την μεταναστευτική πολιτική, τις αμβλώσεις, την μητρότητα και την οικονομία.

Θέματα που συγκλίνουν με αυτά του Αμερικανού πια προέδρου και θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

H Κέμι Μπέιντενοκ  μετανάστευσε στο Λονδίνο σε ηλικία 16 ετών, έχοντας μόνο 100 λίρες στην τσέπη. Παράλληλα με το σχολείο δούλευε στα McDonalds για να βγάλει τα «προς το ζην». Οι γονείς της την είχαν στείλει στην Αγγλία, για να της προσφέρουν μία ευκαιρία για καλύτερη ζωή, μακριά από τη στρατιωτική χούντα της Νιγηρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Κέμι Μπέιντενοκ θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των Βρετανών Συντηρητικών.

Η νέα αρχηγός των Τόρις έκανε την πρώτη της εμφάνιση απέναντι από τον πρωθυπουργό Στάρμερ, σε μία ιστορική μέρα κατά την οποία ο πολιτικός με τον οποίο μοιράζεται κοινές πολιτικές και αξίες εξελέγη 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Κέμι Μπέιντενοκ στην πρώτη της εμφάνιση στο πόντιουμ της αρχηγού, έδειξε τα χρώματα της και ζήτησε από τον Στάρμερ να καλέσει τον Τραμπ να μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ ειρωνεύτηκε τους εθελοντές από το Εργατικό κόμμα που πήγαν στην Αμερική να βοηθήσουν την Χάρις προεκλογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκυρία την βοήθησε

Ξεκίνησε αναφέροντας το 2017, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι έγραψε στο Twitter (Χ): «Αν ο Τραμπ έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα βγω στους δρόμους για να διαμαρτυρηθώ. Είναι ένας ρατσιστής του KKK και συμπαθών των Ναζί».

Η νέα επικεφαλής των Τόρις έθεσε τα σχόλια στο Κοινοβούλιο στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού. Η Κέμι Μπέιντενοκ κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι επιδίδονται σε «φοιτητική πολιτική», λέγοντας στον Κιρ Στάρμερ: «Είμαι πολύ σίγουρη ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα του τηλεφωνήσει σύντομα για να τον ευχαριστήσει που έστειλε όλους αυτούς τους ακτιβιστές των Εργατικών από το βόρειο Λονδίνο να κάνουν εκστρατεία για την αντίπαλο του.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του υπέγραψαν πρόταση για να απαγορευτεί στον πρόεδρο Τραμπ να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, θα δείξει ο Πρωθυπουργός ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του μπορούν να είναι κάτι περισσότερο από φοιτητές πολιτικοί, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο Τραμπ να μιλήσει στο Κοινοβούλιο στην επόμενη επίσκεψή του;», ρώτησε δηκτικά η νέα αρχηγός των Τόρις.

Oμοιότητες Μπέιντενοκ – Τραμπ

Η κα Μπέιντενοκ είναι σκληρή επικριτής της πολυπολιτισμικότητας και αυτοαποκαλούμενος εχθρός της αφύπνισης (wokeness), πολέμιος της «πολιτικής ταυτότητας», και των ουδέτερων ως προς το φύλο τουαλέτες και αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετανάστες 

Η νέα αρχηγός των Τόρις, η οποία μεγάλωσε στη Νιγηρία, έχει σταθεί ενάντια στους μετανάστες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μοιράζονται τις βρετανικές αξίες.

Έχει η ίδια γράψει ότι «δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί ίσοι». Οι μετανάστες που φέρνουν μαζί τους «εξωτερικές συγκρούσεις» δεν θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία των Συντηρητικών.  Η ίδια έχει πει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να είναι «σφουγγάρι για τους μετανάστες».

Σε συνέντευξη της στο ραδιόφωνο του BBC είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται σε αυτή τη χώρα είναι άνθρωποι που έρχονται να συνεισφέρουν και θέλουν την επιτυχία της χώρας μας.

«Αν θέλεις να μείνεις εδώ, ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να είσαι πολύ αφοσιωμένος. Δεν είμαστε κοιτώνας, δεν είμαστε σφουγγάρι”.

Αμβλώσεις

Η Κέμι Μπέιντενοκ έχει γενικά ψηφίσει υπέρ της διατήρησης των εμποδίων για όσους αναζητούν πρόσβαση σε αμβλώσεις. Το 2022, η Kemi ψήφισε κατά της εισαγωγής ζωνών προστασίας γύρω από τις κλινικές και τα νοσοκομεία αμβλώσεων, προκειμένου να περιοριστεί η παρενόχληση των γυναικών που επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη. Αυτός ο νόμος τέθηκε σε ισχύ υπό την κυβέρνηση των Εργατικών τον Οκτώβριο του 2024. Ψήφισε επίσης κατά του κυβερνητικού προγράμματος «χάπια με ταχυδρομείο» το 2022, αλλά ψήφισε υπέρ των Κανονισμών Αμβλώσεων (Βόρεια Ιρλανδία) του 2021 – για την αντιμετώπιση των κενών στις υπηρεσίες αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μητρότητα και Οικονομία

Επίσης, τα σχόλια της σχετικά με τις αμοιβές μητρότητας, ότι επιβαρύνουν την οικονομία, προκάλεσαν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία νωρίτερα φέτος. Η  ίδια είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος: «Η αμοιβή μητρότητας ποικίλλει, ανάλογα με το για ποιον εργάζεστε. Αλλά η νόμιμη αμοιβή μητρότητας είναι μια λειτουργία της φορολογίας, ο φόρος προέρχεται από ανθρώπους που εργάζονται. Παίρνουμε από μια ομάδα ανθρώπων και δίνουμε σε μια άλλη. Αυτό, κατά την άποψη μου, είναι υπερβολικό… Επιχειρήσεις κλείνουν, επιχειρήσεις δεν ξεκινούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή λένε ότι το βάρος της ρύθμισης είναι πολύ μεγάλο».

Στο πρόσωπο της, ο Κιρ Στάρμερ θα βρει έναν φυσικό σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ κάτι που η Κέμι Μπέιντενοκ αναμένεται να εκμεταλλευτεί αρμοδίως.

Πηγή: ertnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης