Δικαστής αποφάνθηκε σήμερα πως η ακροαματική διαδικασία στο Λονδίνο για να αποφασισθεί, αν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτή της κατασκοπείας, θα χωριστεί στα δύο και το δεύτερο μισό της θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο.
Ο 48χρονος Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτές της συνωμοσίας για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκάδες χρόνια στη φυλακή.
Έπειτα από αιτήματα της νομικής ομάδας του Ασάνζ και των δικηγόρων που αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ συμφώνησε πως η ακρόαση της υπόθεσης για την έκδοσή του θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου.
Αμφότερες οι πλευρές υποστήριξαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις ακροάσεις και να συγκεντρώσουν στοιχεία. Οι συνήγοροι του Ασάνζ υπογράμμισαν πως είναι δύσκολο να μιλούν με τον πελάτη τους, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπελμάρς στο ανατολικό Λονδίνο και εμφανίσθηκε σήμερα μέσω σύνδεσης βίντεο.
«Δεν μπορούμε να μπούμε, όπως έχουμε ανάγκη, για να δούμε τον κ. Ασάνζ και να πάρουμε οδηγίες… χρειαζόμαστε χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο συνήγορός του Έντουαρντ Φιτζέραλντ.
Το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο Γούλγουιτς, θα αφορά επιχειρήματα ότι η έκδοση έχει πολιτικά κίνητρα και συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας.
Η Κλερ Ντόμπιν, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, είπε ότι θα ζητήσει να μην επιτραπεί στον Ασάνζ να καλέσει ανώνυμους μάρτυρες, κάτι που η νομική ομάδα του προτίθεται να πράξει. Κατά την ακροαματική διαδικασία θα καταταθούν επίσης ψυχιατρικά στοιχεία για την ψυχική του κατάσταση.
Η δικαστής Μπαράιτσερ ήταν σαφώς δυσαρεστημένη για τη «μακρά» καθυστέρηση των τριών μηνών στην ακροαματική διαδικασία, όμως συμφώνησε έστω και απρόθυμα, λέγοντας στις δύο πλευρές ότι πρέπει να τηρήσουν το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ