O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Πολλοί οργανισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, μεταξύ αυτών νοσοκομεία και ιατρεία, βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ακυρώσεις ραντεβού, ανακοίνωσε το NHS.
«Ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών ανέφερε ότι επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις» εξήγησε το NHS σε ένα δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «έρευνα έχει ξεκινήσει», ωστόσο ο ιός που φαίνεται να έπληξε τα συστήματα είναι ο Wanna Decryptor.
Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθούν λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.
«Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS.
Αυτή η επίθεση «δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς» σημειώνεται από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Μας είπαν να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και το σύστημα wifi των τηλεφώνων μας. Κανένας υπολογιστής δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Λονδίνου St Bartholomew, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Ασθενοφόρα χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία προς άλλα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ασθενείς να φύγουν και ραντεβού ακυρώθηκαν μετά την κυβερνοεπίθεση.
Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
Η καθηγήτρια Έλεν Στόουκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Royal College of General Practitioners περιέγραψε την επίθεση «σκανδαλώδη και εξαιρετικά ανησυχητική».
Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών. Γιατρός στην ανατολική Αγγλία είπε ότι όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν.
Η Κάρολιν Μπρέναν, μια Βρετανίδα 41 ετών πήγε στο νοσοκομείο St Bartholomew στη καρδιά του City προκειμένου να επισκεφθεί τον αδελφό της που υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
«Φθάσαμε το μεσημέρι και μας είπαν ότι βρισκόταν ακόμη στο χειρουργείο, ακόμα κι αν κανονικά έπρεπε να έχει βγει από τις 8 το πρωί» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Κατόπιν στις 13.00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι υπήρχε πρόβλημα, το πληροφοριακό σύστημα έχει υποστεί βλάβη κι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν όσο οι υπολογιστές δεν λειτουργούν» περιέγραψε η γυναίκα.
«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι δεν μάθαμε παρά πριν από λίγα λεπτά ότι ο αδελφός μου ήταν ζωντανός και ότι όλα πήγαν καλά» αφηγήθηκε η 41χρονη Βρετανίδα.