Του Κώστα Μπετινάκη

Πέντε ημέρες πριν τις πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο (της 8ης Ιουνίου) και οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα εξακολουθούν να ποικίλουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄όλο που οι τελευταίες (καθημερινές) εκτιμήσεις δείχνουν το «χάσμα» ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς να έχει κλείσει –με το κόμμα της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά ωστόσο που κυμαίνεται από 3-5%.

Το θεωρούμενο «πλέον έγκυρο» γραφείο δημοσκοπήσεων «Ipsos MORI» δίνει στους Συντηρητικούς (Τόριδες) 45%, τους Εργατικούς 45% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα του δημοσκοπικού αυτού γραφείου, οι γυναίκες και οι μεσήλικες ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν την Τερέζα Μέι, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα σχολικά γεύματα, όπως γράφει η Εvening Standard.

Η άνοδος των Εργατικών του Τζέρει Κόρμπιν, που έχουν πλησιάσει «επικίνδυνα» τους Τόριδες, ακόμη και σε μία μονάδα (44 με 45%- στις ηλικίες 35 ως 54) οφείλεται σύμφωνα με το δημοσίευμα στις εξαγγελίες για κοινωνική φροντίδα. Μια και οι περισσότεροι πολίτες έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις δαπάνες για παροχές υγειονομικής περίθαλψης και το κόστος για τα σχολικά γεύματα.

Κι όλα αυτά όταν πριν μερικούς μήνες η διαφορά στην ίδια ηλικιακή κλίμακα, ήταν: Συντηρητικοί 52%, Εργατικοί 34%. Τότε ήταν που ο Εργατικός βουλευτής Τζον Γούντκοκ είχε πει το περίφημο «ο Κόρμπιν οδηγεί το Εργατικό Κόμμα σε ιστορική καταστροφή».

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία που οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες, οι φόβοι αυτοί δείχνουν να απομακρύνονται. Είναι η σειρά των Συντηρητικών να νοιώθουν αγωνία.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του γραφείου britainelects.com/polling, δεν αποκλείεται ακόμη και νίκη των Εργατικών.

Πάντως συνολικά στο ερώτημα «ποιος ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», η Μέι εξακολουθεί να κυριαρχεί με 50% έναντι 35%. Ποσοστό ωστόσο που είναι εμφανώς διαφοροποιημένο από του περασμένου μήνα, όπου προηγείτο η Μέι του Κόρμπιν με 56% έναντι 29%.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει μετά τις προηγούμενες εκλογές –πριν δύο χρόνια- επισημαίνει ο Economist. «Τότε η χώρα αποτελούσε τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα ωστόσο οι ηγέτες και των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν παρεκκλίνει από το όραμα δεκαετιών: την φιλελεύθερη χώρα». 

«Σήμερα η Βρετανία βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική εποχή. Το δημοψήφισμα για το Brexit την αφήνει εκτός του μεγαλύτερου οικονομικού εταίρου της αντιμέτωπη με όχι και τόσο φιλικά διακείμενες -πλέον – ΗΠΑ».

«Με την προοπτική της ανεξάρτητης Σκωτίας να έχει αποκλεισθεί η πολιτική των Εργατικών έχει περιορισθεί στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για τη μείωση των ενεργειακών τιμών. Για να κατηγορηθούν ως «Μαρξιστές» από τους Τόριδες», συνεχίζει το δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού.
Το CNN σε δημοσίευμά του υποστηρίζει πως «οι εκλογές στη Βρετανία μόλις άρχισαν να έχουν ενδιαφέρον». Και αυτό επειδή οι δημοσκοπήσεις «έχουν ηλεκτρίσει την προεκλογική ατμόσφαιρα», αποκλείοντας «σαρωτική νίκη της Μέι».

Τώρα πλέον η ανησυχία για τους Τόριδες, είναι «πόσες έδρες άραγε μπορεί να χάσει η Μέι;».
Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, επρόκειτο να διεξαχθούν στις 7 Μαΐου 2020, αλλά η Βρετανή πρωθυπουργός στις 19 Απριλίου κατέφυγε στην πρόωρη προσφυγής τις κάλπες λόγω της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit μέσα στον Ιούνιο. Και η Βουλή των Κοινοτήτων το αποδέχθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης