Επίσημη έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κάνουν λόγο για βασανισμούς Ιρακινών αμάχων από Βρετανούς στρατιώτες ξεκίνησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν καταγγελθεί 33 περιστατικά απρόκλητης βίας, περιλαμβανομένων βιασμών, βασανιστηρίων, και επιθέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ιρακινοί πολίτες κατήγγειλαν ότι οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ αντέγραψαν μεθόδους σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν από την διαβόητη φυλακή Άμπου Γράιμπ το 2004.

Σχετική αναφορά επιδόθηκε στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα από δικηγόρο που εκπροσωπεί τους Ιρακινούς, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις, Μπιλ Ράμελ δήλωσε ότι οι επίσημες έρευνες πρέπει να γίνουν χωρίς «να γίνονται πρόωρες κρίσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «πάνω από 120.000 Βρετανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο Ιράκ και η μεγάλη πλειοψηφία συμπεριφέρθηκαν όπως ορίζουν τα υψηλότερα πρότυπα, επιδεικνύοντας ακεραιότητα και δέσμευση με αυταπάρνηση. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα συμπεριφέρθηκαν άσχημα, μόνο ένας μικροσκοπικός αριθμός ατόμων αποδείχθηκε ότι απέτυχε να τηρήσει τα υψηλά μας πρότυπα. Οι κατηγορίες αυτής της φύσης εξετάζονται πολύ σοβαρά, πάντως οι κατηγορίες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως γεγονότα».

Ένας από τους Ιρακινούς καταγγέλλει το βιασμό του από δυο Βρετανούς στρατιώτες, ενώ άλλοι ότι τους έγδυσαν, τους κακομεταχειρίστηκαν και τους φωτογράφισαν, σε περιστατικά που σημειώθηκαν από το 2003 ως το 2007. Στους βασανισμούς φέρονται να έλαβαν μέρος και γυναίκες που υπηρετούν στις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, ο Ιρακινός ρεσεψιονίστ Μπάχα Μούσα εξέπνευσε, έχοντας υποστεί 93 τραυματισμούς, περιλαμβανομένων καταγμάτων, ακόμα και στο ρινικό οστό, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση Βρετανών στη Βασόρα. Για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο Λονδίνο.