Τριάντα έξι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, που διέμεναν στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» του Καλαί στην βόρεια Γαλλία πριν από τη διάλυσή του, προσέφυγαν στη βρετανική δικαιοσύνη εναντίον της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε παράνομα στον χειρισμό των αιτήσεών τους για να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει η εφημερίδα Guardian.
Είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται τέτοιες ?ατομικές? προσφυγές στη βρετανική δικαιοσύνη για αυτό το ζήτημα. Η υπουργός Εσωτερικών Ραντ κατηγορείται ότι αθέτησε τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί τους πιο ευάλωτους ανήλικους που έφθασαν στην Ευρώπη πριν από την 20ή Μαρτίου φέτος. Αυτή η δέσμευση είχε διατυπωθεί και νομικά στην παράγραφο 67 του νόμου για τη Μετανάστευση, που είναι επίσης γνωστή ως τροπολογία Νταμπς.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των ανηλίκων μεταναστών, η υπουργός δεν επέτρεψε την μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο στους πιο ευάλωτους ανήλικους μετανάστες, δεν συνόδευσε τις αποφάσεις τις με γραπτές αιτιολογήσεις της απόρριψης των αιτήσεών τους και δεν φρόντισε να προσφερθεί προστασία σε περιπτώσεις ανήλικων μεταναστών που βίωσαν ακραίες εμπειρίες.
Τα παιδιά διασκορπίστηκαν σε περιοχές σε όλη την Γαλλία μετά τη διάλυση του καταυλισμού την 31η Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις ασύλου 28 από τους προσφεύγοντες ανηλίκους απορρίφθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι οχτώ αναμένουν τις αποφάσεις του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Από τους 28 ανήλικους, έντεκα είναι 14 ετών, επτά 15 ετών, εννέα 16 ετών και ένα 17 ετών. Δεκαέξι από τα παιδιά αυτά προέρχονται από την Ερυθραία, έντεκα από το Αφγανιστάν και ένα από το Σουδάν.
Στις 19 Δεκεμβρίου, περίπου 40 Σουδανοί έφηβοι, που διέμεναν στον καταυλισμό πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο προσφυγικό κέντρο στην Μπισκαρός στην νοτιοδυτική Γαλλία, έπειτα από την απόρριψη των αιτήσεων τους από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Περίπου 1.900 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Γαλλία περιμένοντας άδεια για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δεχθεί περίπου 750 ανήλικους. Εκατοντάδες άλλες αιτήσεις όμως έχουν απορριφθεί.