Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και εκτιμώντας ότι θα έχει «θετική επίδραση» στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
🔴 Le président brésilien Luiz Inacio Lula da Silva a qualifié jeudi d'”historique” la reconnaissance de l’Etat de Palestine par l’Espagne, l’Irlande et la Norvège, estimant qu’elle aurait un “effet positif” pour les “efforts de paix” au Proche-Orient. “Cette décision conjointe… pic.twitter.com/8uJuopHYki
— i24NEWS Français (@i24NEWS_FR) May 23, 2024
Όπως υπογραμμίζει ο βραζιλιάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών «είναι ιστορική για δύο λόγους: Δικαιώνει το αίτημα ενός ολόκληρου λαού, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από 140 χώρες, για το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Θα έχει επίσης θετική επίδραση στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής.
Ο Λούλα υπενθύμισε ότι η Βραζιλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Λατινική Αμερική που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος. Αυτό έγινε το 2010, στο τέλος της δεύτερης θητείας του Λούλα στην προεδρία.
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 28η Μαΐου, διευκρίνισαν.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κάνει λόγο για «επιβράβευση της τρομοκρατίας», υπενθυμίζοντας την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι σχέσεις μεταξύ της Βραζιλίας και του Ισραήλ επιδεινώθηκαν όταν ο πρόεδρος Λούλα συνέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα. Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει χαρακτηριστεί έκτοτε «persona non grata» («ανεπιθύμητο πρόσωπο») στο Ισραήλ.