Δικαστής στη Βραζιλία ακύρωσε τον διορισμό του Σέρζιου Νασιμέντου ντζι Καμάργκου στην προεδρία του ιδρύματος Palmares για τα δικαιώματα του αφροαμερικανικού πληθυσμού της χώρας, λόγω των απαράδεκτων απόψεων που έχει διατυπώσει τα τελευταία χρόνια για τους Αφροαμερικανούς αδελφούς του, όντας και ο ίδιος Αφροαμερικανός.
Μάλιστα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ο αδελφός του, ο γνωστός μουσικός Όσβαλντ «Βάντζικου» Νασιμέντου, είχε καταφερθεί «για το καλό του μαύρου πληθυσμού της Βραζιλίας» κατά του διορισμού του αδελφού του, τον οποίο χαρακτήριζε «αρχι-τρελό», δηλώνοντας πως «ντρέπεται που είναι αδελφός του».
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Εμανουέλ Ζουζέ Ματσίας Γκέρα έκρινε πως ο Νασιμέντου ήταν ακατάλληλος να αναλάβει επικεφαλής του ιδρύματος Palmares, επικαλούμενος τις δηλώσεις του «που συνήθως προσβάλλουν το κοινό που υποτίθεται ότι το ίδρυμα αυτό προστατεύει». Μάλιστα, προς επίρρωση της απόφασής του, ο δικαστής επισυνάπτει αρκετές από τις δηλώσεις του Νασιμέντου ντζι Καμάργκου.
Ο Αφροαμερικανός και μαχητικό στέλεχος της δεξιάς Καμάργκου ντζι Νασιμέντου αρνείται πως υπάρχει ρατσισμός στη Βραζιλία κι είχε δηλώσει πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει «ένας ρατσισμός-Nutella στη Βραζιλία», σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο ρατσισμός είναι «αυθεντικός».
Ο Καμάργκου χρησιμοποιεί ασύστολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνοντας διάφορες εκδηλώσεις των αφροαμερικανικών οργανώσεων και για να επιτεθεί εναντίον προσωπικοτήτων της κοινότητας, για τους οποίους υποστηρίζει πως «θα πρέπει να τους δέσουμε και να τους στείλουμε πίσω στην Αφρική». «Η μαύρη κοινότητα εδώ διαμαρτύρεται γιατί είναι παραπληροφορημένη από την Αριστερά» υποστηρίζει ο ίδιος.
Στις 27 Αυγούστου ο Καμάργκου έφθασε να δηλώσει πως η σκλαβιά των Αφροαμερικανών «ήταν τρομερή, όμως ωφέλησε τους επιγόνους τους», γιατί «οι νέγροι στη Βραζιλία ζούσαν καλύτερα από τους αδελφούς τους στην Αφρική». Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς «προτείνει ως προορισμό το Κονγκό. Και να μείνουν εκεί!», όπως, για παράδειγμα, ο γνωστός σαμπίστας Μαρτσίνιου ντα Βίλα, «γιατί είναι σαν αλήτης».
Επίσης, δήλωνε πως «ντρέπομαι και έχω βαρεθεί για τα μαχητικά στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας». Καταφέρθηκε εναντίον της γνωστής Αφροαμερικανής φεμινίστριας Άντζελα Ντέιβις, χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια του χειρίστου είδους» και «μπαμπόγρια», ενώ για τη δολοφονημένη το 2018 δημοτική σύμβουλο του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαριέλε Φράνκο δήλωσε πως «δεν ήταν νέγρα» και πως καλά έπαθε, «διότι ήταν το παράδειγμα του πως δεν πρέπει να είναι οι νέγροι».
Ξιφουλκεί επίσης κατά μεγάλων προσωπικοτήτων της βραζιλιάνικης μουσικής, όπως οι Ζιλμπέρτου Ζιλ, Λέσι Μπραντάου, Μάνο Μπράουν και Εμισίντα, όπως και κατά πολιτικών, τους οποίους χαρακτηρίζει «παράσιτα της νέγρικης ράτσας στη Βραζιλία» και τάσσεται υπέρ της κατάργησης της Ημέρας των Μαύρων, «γιατί κοστίζει οικονομικά» στη χώρα και στο μόνο που συμβάλλει είναι «να γιορτάζει την υποταγή των συνειδήσεων των μαύρων στην Αριστερά».
Σε ένα σεξιστικό παραλήρημα, ο Καμάργκου επεσήμανε πως μία Αφροαμερικανή γυναίκα που είναι «φεμινίστρια, οπαδός του Λούλα, και αφρομιμίτρια, δεν μπορεί να παραπονείται για “τη μοναξιά της μαύρης γυναίκας”», γιατί έτσι όπως είναι «κανένας δεν είναι τρελός για να την κοιτάξει».
Ο Καμάργκου ήταν άλλη μία επιλογή του ειδικού γραμματέα για τον Πολιτισμό Ρομπέρτου Αλβίμ, στον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο Αλβίμ, πρώην διευθυντής θεάτρου, έχει σαλπίσει «σταυροφορία» ενάντια στον εκμαυλισμό από τον «πολιτιστικό μαρξισμό».
Μία άλλη επιλογή του Αλβίμ ήταν και ο επικεφαλής του κρατικού ιδρύματος τεχνών (Funarte) Ντάντσι Μαντουβάνι, ο οποίος υποστηρίζει πως η μουσική ροκ οδηγεί στον ελεύθερο έρωτα, στις αμβλώσεις και στον σατανισμό.