«Δεν είναι δυνατόν η Σερβία να καλλιεργεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Δεν είμαστε μαριονέτα της Ρωσίας, δεν είμαστε κανενός μαριονέτα. Είπα, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, ότι θέλουμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε. Έχουμε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά στόχος μας είναι η Ε.Ε.» δήλωσε ο Βούτσιτς στην ελβετική εφημερίδα «Μπλικ», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα το 2019 θα προσχωρήσει στην Ε.Ε. και ότι κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

«Στη συνέχεια θα αποφασίσουν κάποιοι άλλοι. Σε τέσσερα χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει η Σερβία ως προεδρεύουσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είπε ότι μπορεί να βοηθήσει τη Δύση, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη.

«Σίγουρα, έχουμε κέρδος και από το εξαιρετικό έργο της Ελβετίας» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκτίμησε ότι η διαμάχη αυτή είναι επιζήμια για τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. «Εμείς είμαστε μικρή χώρα. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη» είπε ο κ. Βούτσιτς.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Σερβία, που είναι τόσο κοντά στη Ρωσία, μπορεί να παραμείνει ουδέτερη, δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ιστορικές» και ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ επωφελές για την Ε.Ε. στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείς αν η Σερβία είναι αρκετά ισχυρή οικονομικά για να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο κ. Βούτσιτς απάντησε ότι εργάζεται πολύ σκληρά για αυτό.

«Το μέλλον μας είναι λαμπρό. Υπόσχομαι ένα πράγμα: δεν θα είμαστε η φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. Δεν θα είμαστε επαίτες, δεν θέλουμε χρήματα, ούτε ελεημοσύνη. Η Σερβία επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του Κοσόβου θα συνεχιστούν στις 9 Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε. Αλλά οι Αλβανοί στο Κόσοβο επιθυμούν ανεξαρτησία και εμείς επιθυμούμε κάτι άλλο. Το κλίμα τώρα είναι πολύ καλύτερο» δήλωσε.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά οι Σέρβοι και οι Αλβανοί μπορούν να ζήσουν όχι μόνον ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά μαζί» πρόσθεσε.