Πλήθος κόσμου συνέρρευσε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Γέννησης της Παναγίας στη Μονή Ρίλα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, για να παρακολουθήσει τη λειτουργία για την 80ή επέτειο από τον θάνατο του Βούλγαρου βασιλιά Μπόρις Γ’ (1894-1943).
Τιμητική φρουρά ήταν εκεί για να αποδώσει χαιρετισμό στους απογόνους του βασιλιά καθώς έφτασαν στο μοναστήρι σήμερα το πρωί, ανάμεσά τους ο γιος του Συμεών Σαξ Κόμπουργκ Γκότα και η σύζυγός του Μαργαρίτα, οι γιοι τους ο πρίγκιπας Κονσταντίν-Άσεν και η σύζυγός του Μαρία, και ο πρίγκιπας Μπόρις του Τάρνοβο, η κόρη του, πριγκίπισσα Καλίνα και ο σύζυγός της Κιτίν Μούνιοθ με τον γιο τους Συμεών-Χασάν. Καθώς ο Μπρόνισλαου Χρόμποκ, ο σύζυγος της κόρης του Μπόρις, Μαρία Λουίζα, γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια στις 27 Αυγούστου, τα μέλη της οικογένειας Χρόμποκ δεν μπόρεσαν να παραστούν στην τελετή στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο οίκος της Σαξονίας-Κόμπουργκ και Γκότα στην ιστοσελίδα του.
Στην εκκλησία ήταν πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα, όπως ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, ο δήμαρχος του Κιουστεντίλ Πέταρ Πάουνοφ και ο γενικός διευθυντής του BTA Κίριλ Βάλτσεφ.
Στην τελετή χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Φιλιππούπολης Νικολάι, Κεντρικής Ευρώπης Αντώνιος, Βίντιν Δανιήλ, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, και ο ηγούμενος της Μονής Ρίλας Ευλόγιος. Κατά τη λειτουργία διαβάστηκε ομιλία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτου.
“Στις 28 Αυγούστου 1943 ο βασιλιάς Μπόρις Γ’ πέθανε κάτω από συνθήκες που παραμένουν αμφιλεγόμενες έως σήμερα. Μετά την κηδεία που έγινε δημοσία δαπάνη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με πλήθη που πενθούσαν, το φέρετρο του βασιλιά Μπόρις Γ’ μεταφέρθηκε με τραίνο στα βουνά και η ταφή έγινε στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστήρι της Βουλγαρίας, τη Μονή Ρίλα. Όταν πήρε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 1944 η κομμουνιστική κυβέρνηση, έκανε εκταφή και η ταφή του έγινε κρυφά στο προαύλιο του Παλατιού Βράνα κοντά στη Σόφια. Σε μεταγενέστερο χρόνο, οι κομμουνιστικές αρχές αφαίρεσαν το φέρετρο από ψευδάργυρο από το Παλάτι Βράνα και το μετέφεραν σε μυστική τοποθεσία, η οποία παραμένει άγνωστη έως σήμερα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, έγινε απόπειρα ανασκαφής στο Παλάτι Βράνα, στο οποίο βρέθηκε μόνο η καρδιά του Μπόρις, καθώς είχε τοποθετηθεί σε γυάλινο κύλινδρο έξω από το φέρετρο. Η καρδιά μεταφέρθηκε από τη χήρα του το 1993 στη Μονή Ρίλα, όπου ενταφιάστηκε εκ νέου”, όπως αναφέρεται στη διεύθυνση https://www.kingsimeon.bg
Πηγές: ΑΜΠΕ-ΒΤΑ