Οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια ψηφοφορία που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ σε περίπτωση νίκης του φαβορί, του σοσιαλιστή υποψηφίου ο οποίος θεωρείται προσκείμενος της Μόσχας.

Περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ της προέδρου του κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα, 58 ετών, υποψήφιας του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος GERB και του 53χρονου στρατηγού Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος μέχρι φέτος το καλοκαίρι ήταν διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων πριν δεχτεί το χρίσμα των σοσιαλιστών.
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ασκεί δεύτερη θητεία, κινδυνεύει να μην παραμείνει στην εξουσία: έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί «από απόψε» σε περίπτωση ήττας της Τσάτσεβα, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας γι αυτή τη φτωχή χώρα της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βουλγαρικό κοινοβουλευτικό σύστημα, η εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος έχει ρόλο κυρίως εθιμοτυπικό, δεν συνεπάγεται την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ράντεφ, εντελώς νέος στην πολιτική, εξέπληξε τους πάντες καθώς επικράτησε της αντιπάλου του λαμβάνοντας τουλάχιστον τρεις μονάδες περισσότερες από αυτήν.

Ο στρατιωτικός αυτός που θεωρείται προσκείμενος της Ρωσίας, πιστεύεται ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου –σύμφωνα με δημοσκοπήσεις– για να διαδεχτεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου παρουσιάζεται ως υποψήφια της σταθερότητας για τη χώρα που συγκλονίστηκε στις αρχές του 2013 από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, οι οποίες συνοδεύτηκαν από σειρά αυτοπυρπολήσεων.

Οι ταραχές τότε τερμάτισαν απότομα την πρώτη θητεία του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί.
Αυτή τη φορά, η προειδοποίησή του ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος «κινητοποίησε ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του αλλά και τους υποστηρικτές του», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ζίβκο Γκεοργκίεφ του ινστιτούτου Gallup.

Μια νίκη του στρατηγού Ράντεφ μπορεί να οδηγήσει τη βουλγαρική προεδρία να υιοθετήσει μια πιο ήπια θέση απέναντι στη Ρωσία, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο διέκρινε η αδιαλλαξία του απέναντι στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εκτιμά ότι «η Κριμαία (ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014) είναι πράγματι ρωσική».

Ο ενεργειακός τομέας της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή ρωσική παρουσία και οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Μεγαλοποιώντας αυτά που διακυβεύονται, η πλειοψηφία καλεί σε κινητοποίηση κατά του «κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού» και του «κόκκινου στρατηγού», δηλώνοντας ότι η επιστροφή στην εξουσία των σοσιαλιστών «θα οδηγήσει σε πάγωμα των ευρωπαϊκών πόρων».

Ο Ράντεφ υπεραμύνεται της ουδετερότητάς του υπενθυμίζοντας ότι είναι «στρατηγός του ΝΑΤΟ εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ» και υπογραμμίζοντας ότι η «ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εναλλακτική επιλογή».

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, ο απερχόμενος πρόεδρος θα αναθέσει στους επικεφαλής των κομμάτων τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας –που είναι πιθανόν– θα διορίσει προσωρινή κυβέρνηση. Ο διάδοχός του που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης αναμένονται μόλις κλείσουν οι κάλπες, από τις 20.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης