Κατά τη διάρκεια ακρόασης σήμερα στο κοινοβούλιο, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κοντόφ είπε ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και ελπίζει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα είναι ειρηνική. Ο Κοντόφ και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ατανάς Ιλκόφ αναφέρθηκαν στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εγγύηση της ασφάλειας σε σχέση με τις διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία.

“Ζητάμε την προστασία των μελών όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων, χριστιανικών και άλλων θρησκειών, την ασφάλεια των ξένων πολιτών και τον σεβασμό των διπλωματικών αποστολών στη Δαμασκό. Λόγω των προβλημάτων ασφαλείας, οι Βούλγαροι διπλωμάτες κλήθηκαν να φύγουν από την πρεσβεία στη Δαμασκό και βρίσκονται τώρα στη Βηρυτό”.

Ο Ιβάν Κοντόφ επεσήμανε ότι δεν αναμένουν ακόμα αύξηση της μετανάστευσης. “Πιστεύουμε ότι στην πράξη η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μια αντίστροφη διαδικασία, φέρνοντας πίσω Σύρους πρόσφυγες και μειώνοντας τη πίεση σε Σύρους πολίτες στη Βουλγαρία”.

“Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η μεταναστευτική πίεση από τη Μέση Ανατολή δεν θα μειωθεί, καθώς οι διαδικασίες εκεί συνεχίζουν να είναι πολύ δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη ειρήνη”, επεσήμανε ο υπουργός.

Ο υπουργός Κοντόφ σημείωσε ότι αν και η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ δημιουργεί ευκαιρίες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας, η κατάσταση ασφαλείας είναι εξαιρετικά ασταθής και δημιουργεί κινδύνους εσωτερικής αντιπαράθεσης, εκδηλώσεων εξτρεμισμού και επανεμφάνισης της τρομοκρατίας.

“Η θέση της Βουλγαρίας για τη Συρία παραμένει αμετάβλητη. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν”, δήλωσε.

“Αυτή την ώρα, είναι υψίστης σημασίας να ξεκινήσει ένας συμπεριληπτικός πολιτικός διάλογος με τη Συρία για την εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση. Τονίζουμε την ανάγκη για εθνική επανένωση και την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, δημοκρατικού, πολυθρησκευτικού και πολυεθνοτικού συριακού κράτους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημοκρατική μετάβαση να διαφυλαχτεί η λειτουργία των θεσμών του κράτους και να αποκηρυχθεί η βία και ο εξτρεμισμός στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας”, πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ