Τεχνικά προβλήματα καθυστερούν τα σχέδια της Βόρειας Κορέας για την πολύκροτη πυραυλική της δοκιμή.

Η Πιονγκγιάνγκ, που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η εκτόξευση θα γινόταν μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε σήμερα ότι αναπροσαρμόζει το χρονοδιάγραμμα δίνοντας μία μικρή παράταση έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Ήδη, η Βόρεια Κορέα προχωρεί στην αντικατάσταση των ελαττωματικών τμημάτων του πυραύλου, ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η εκτόξευσή του, και στις προετοιμασίες της βοηθούν Ιρανοί ειδικοί, όπως αποκαλύπτουν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «Chosun Ilbo» γράφει σήμερα – βασιζόμενη σε νέες δορυφορικές εικόνες – ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αντικατάστασης του τμήματος του πυραύλου που είχε παρουσιάσει πρόβλημα.

«Είδαμε να μεταφέρεται το απόγευμα της Κυριακής ένας καινούργιος τρίτος όροφος του πυραύλου Unha-3 στη βάση εκτόξευσης» επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη νοτιοκορεατική κυβερνητική πηγή. Το πρακτορείο Yonhap, από την πλευρά του, επικαλείται άλλη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία μεταφέρθηκε ένα τμήμα πυραύλου, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό.

Η «Chosun Ilbo» αποκαλύπτει επίσης πως ομάδα Ιρανών ειδικών βρίσκεται στη βάση και βοηθά στις προετοιμασίες. «Φαίνεται πως η σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν στον τομέα κατασκευής πυραύλων που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 κρατά μέχρι σήμερα» αναφέρει πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ιρανοί ειδικοί κλήθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ μετά την αποτυχημένη εκτόξευση τον περασμένο Απρίλιο. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε επικαλούμενο δυτική διπλωματική πηγή πως η Τεχεράνη έστειλε τον Οκτώβριο στρατιωτικό προσωπικό στη Βόρεια Κορέα, για να ενισχύει την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των πυραύλων και των πυρηνικών.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ιαπωνία από σήμερα που αρχίζει το πιθανό χρονικό διάστημα εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου. «Έχουμε πάρει όλα τα πιθανά μέτρα επαγρύπνησης και παρακολούθησης» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα. «Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, ώστε να τροποποιήσουμε τη θέση μας. Διατηρούμε τα μέτρα, εκτός αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής