Tου Κώστα Μπετινάκη

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου Ash Carter διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι», ακόμη και μετά την είδηση ότι Ιράν και «ομάδα 5+1» κατέληξαν πως η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούνιο.

Η Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενη από άλλα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Αραβικού Κόλπου -αλλά και με την ανοχή της Δύσης- έχει εξαπολύσει έναν παράνομο πόλεμο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της φτωχότερης αραβικής χώρας (Υεμένη). Φυσικά, το εν λόγω ζήτημα δεν φαίνεται να απασχολεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

​Η Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενη από άλλα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Αραβικού Κόλπου -αλλά και με την ανοχή της Δύσης- έχει εξαπολύσει έναν παράνομο πόλεμο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της φτωχότερης αραβικής χώρας (Υεμένη)Με τίτλο -λες και είναι βγαλμένο από το αμερικανικό Πεντάγωνο- («Αποφασιστική Θύελλα») ο Οίκος Σαούντ δοξάζεται από τα δυτικά Μέσα του συρμού, βομβαρδίζοντας ένα ανεξάρτητο κράτος, με πρόφαση ότι «υποστηρίζεται από το Ιράν». Στο βάθος αυτής της επεκτατικής κίνησης κρύβεται η ενδοϊσλαμική θρησκευτική διαμάχη, που όμως έχει έντονη οσμή πετρελαίου. Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη, που ωστόσο τώρα παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς πραγματοποιείται ως επακόλουθο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, που στο σύνολό της θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το Ισραήλ που, όμως, έχει έρθει σε μυστική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, με πρόφαση τον πυρηνικό κίνδυνο από το Ιράν… Αυτή η νέα αναταραχή στη χώρα της Μέσης Ανατολής, θυμίζει -τηρώντας τις απαραίτητες αναλογίες- τι προηγήθηκε της εξέγερσης των Ρωσόφωνων στο Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini δεν καταδίκασε τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείων και κατοικιών στην Υεμένη, ενώ η Ρωσία και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός καλούσαν σε -προσωρινή έστω- κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ποιο όμως είναι το πιο επικίνδυνο κράτος στην περιοχή; Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση. Μόνο η παράθεση ορισμένων ιστορικών στοιχείων δίνει μια άλλη διάσταση στη σημερινή αντιπαράθεση της Σουαδικής Αραβίας με τους εξεγερμένους Χούθι στην Υεμένη.

Δυο παλιές ιστορίες

1.- Επιχείρηση Βαβυλών: Στις 7 Ιουνίου 1981, με αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του ιρακινού πυρηνικού σταθμού Οσιράκ, που βρισκόταν 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τύπου «Osiris», είχε αγοράσει ο Σαντάμ Χουσεΐν από τη Γαλλία το 1976. Παρίσι και Βαγδάτη υποστήριζαν τότε ότι η δραστηριότητα του αντιδραστήρα ήταν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Διαφορετική όμως η άποψη του χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή…


2.- Ποιος είναι ο Μορντεχάι Βανούνου;
Ήταν Απρίλιος πάλι, πριν από 11 χρόνια, όταν είχε αποφυλακιστεί ο Ισραηλινός πυρηνικός τεχνικός Μορντεχάι Βανούνου.

Ένας «σφυριχτράκιας» με όρους Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος στα 1986 είχε αποκαλύψει σε ταξίδι του στο Λονδίνο, και σε συνέντευξή του στους «Sunday Times», ότι το Ισραήλ διέθετε άκρως απόρρητες οπλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Dimona. Τότε, η Μοσάντ είχε εξαπολύσει εναντίον του ανθρωποκυνηγητό. Τελικά απήχθη από Ισραηλινούς πράκτορες στην Ιταλία και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για κατασκοπεία. Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 2004, παραμένει σε ισχύ η ποινή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το 2007, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της χαρακτήριζε τον Βανούνου «κρατούμενο συνείδησης». Τον Μάιο του 2010 είχε συλληφθεί και πάλι και καταδικαστεί σε τρίμηνη φυλάκιση «επειδή συναντήθηκε με ξένους παραβιάζοντας τους όρους αποφυλάκισής του».

Ο πραγματικός πυρηνικός κίνδυνος για τη Μέση Ανατολή

Από τη μια έχουμε το Ιράν να επιθυμεί διακαώς τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο που του έχει επιβληθεί από την «υπάκουη» στις επιθυμίες του -διαθέτοντος- πυρηνικά όπλα Ισραήλ, Δύση. Σημειωτέον, το Τελ Αβίβ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για τη ΜΗ διάδοση των πυρηνικών όπλων, σε αντίθεση με την Τεχεράνη.

​Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, από την ίδρυσή της το 1979, δεν έχει προβεί σε κάποια προκλητική ενέργεια η οποία να άπτεται του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως, δέχτηκε την -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- επίθεση από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, στα 1980Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, από την ίδρυσή της το 1979, δεν έχει προβεί σε κάποια προκλητική ενέργεια, η οποία να άπτεται του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως, δέχτηκε την -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- επίθεση από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, στα 1980.

Από την άλλη, έχουμε το υποκριτικό Ισραήλ που υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Κι όμως το Ισραήλ είναι το πολεμοχαρές κράτος, που και διαθέτει πυρηνικά όπλα, και έχει επιτεθεί εναντίον όλων των γειτονικών του αραβικών κρατών, αρκετές φορές, με δύο καταστροφικές επιδρομές και κατοχή του εδάφους του Λιβάνου, χωρίς να αναφέρουμε τις αναρίθμητες φονικές πολεμικές επιχειρήσεις της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής του εναντίον των πανταχόθεν αποκλεισμένων Παλαιστίνιων της Δυτικής Όχθης.

O «Καλός», ο «Κακός» και τα δυτικά Μέσα του συρμού

Κι όμως, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τα ελεγχόμενα δυτικά Μέσα του συρμού, είναι πως το Ιράν είναι ο «Κακός» (των Χολυγουντιανών υπερπαραγωγών) και το Ισραήλ ο «Καλός».

Εκείνο που δεν μας λένε είναι κάτι, που ελάχιστοι θυμούνται: Το Ιράν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ελεύθερης ζώνης από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή. Κάτι που είχαν προτείνει μαζί με την Αίγυπτο -με την υποστήριξη των ΗΠΑ- την εποχή του σάχη ακόμη, στα 1974. Κάτι, που είχε επαναληφθεί στην ειρηνευτική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου το 2002. Τότε όμως η διακυβέρνηση Μπους είχε ήδη δαιμονοποιήσει το Ιράν.

Το 2010, το Ιράν είχε επαναλάβει την υποστήριξή του για την «Ελεύθερη από Πυρηνικά Μεσανατολική Ζώνη» και όπως είχε τότε μεταδώσει το BBC: «Η Τεχεράνη υποστηρίζει την άμεση και χωρίς όρους εφαρμογή της απόφασης του 1995 για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά, σύμφωνα με διακήρυξη του (τότε) προέδρου του, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάου έχει πει πως θα υπογράψει αυτήν τη συμφωνία (ΜΗ διάδοσης των πυρηνικών όπλων, NPT) «κάποια ημέρα, όταν στη Μέση Ανατολή περάσει η εποχή του Μεσσιανισμού και το λιοντάρι ξαπλώσει δίπλα στα πρόβατα». Χωρίς να διευκρινίσει φυσικά ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος το πρόβατο…