Αμετακίνητα εμφανίζονται τα μέλη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στη Βολιβία, συνεχίζοντας την απεργία για την αλλαγή του νόμου που ρυθμίζει το τελικό ποσό της σύνταξης, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η εξόρυξη μεταλλευμάτων αποτελεί τη δεύτερη πιο κερδοφόρα δραστηριότητα για το ΑΕΠ της Βολιβίας, μετά τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ασήμι, κασσίτερος και ψευδάργυρος αποτελούν τα κύρια μεταλλεύματα που βγαίνουν από το υπέδαφος. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημειώνονται απεργίες στον χώρο των εξορύξεων με κύρια αιτία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων. Ο Evo Morales έχει προχωρήσει σε πλήθος εθνικοποιήσεων, με αποτέλεσμα αρκετά εργατικά συνδικάτα να συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιο θα «καρπωθεί» τα κέρδη από τις εξορύξεις, βάζοντας «δύσκολα» στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος διατηρεί ένα αριστερό προφίλ με έμφαση στην εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής.
Σύνταξη όπως… μισθός!
Το COB ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας, Evo Morales, να ανάψει το «πράσινο» φως για το «κλείδωμα» της σύνταξης στο 70% του ποσού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποίησής του στον εργασιακό στίβο.
Τι ζητούν οι διαδηλωτές – τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση:
Μισθός μεταλλωρύχων: 1.147 δολάρια Vs 570 δολάρια
Μισθός υπόλοιπων εργατών: 715 δολάρια Vs 457 δολάρια
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Evo Morales, ο οποίος ξεκαθάρισε πως… χρήματα δεν υπάρχουν για να στηρίξουν μια τέτοια αλλαγή στο συνταξιοδοτικό, κατηγορώντας μάλιστα ορισμένα στελέχη του COB ότι υποκινούν την πολυήμερη απεργία έχοντας πολιτικά κίνητρα και στόχο να προκαλέσουν χάος στο εσωτερικό της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
«Καζάνι» που βράζει η Βολιβία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012, 05:20
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας