Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακάλεσε χθες Πέμπτη τρία εξαιρετικά αμφιλεγόμενα προεδρικά διατάγματα που περιόριζαν την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις σφοδρές επικρίσεις από πλευράς διεθνών οργανώσεων και οργανισμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βολιβιανών ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, ενημέρωσε υπουργός.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι στο εξής θα επιβάλλονταν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και δέκα ετών σε οποιονδήποτε διέσπειρε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Η κίνηση πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από πλευράς των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατόπιν του αιτήματος οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης, ανακαλέσαμε τα άρθρα που είχαν εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου», ενημέρωσε μέσω Twitter ο Αρτούρο Μουρίγιο, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες.

Τα διατάγματα αυτά προέβλεπαν ότι θα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση ως δέκα έτη κάθειρξη σε βάρος προσώπων τα οποία «διασπείρουν γραπτώς, εντύπως, με καλλιτεχνική και/ή άλλη μορφή, πληροφορίες που θέτουν σε κίνδυνο ή πλήττουν τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Το μέτρο της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας προκάλεσε όμως αμέσως θύελλα αντιδράσεων, με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ιδίως να το χαρακτηρίζει «υπερβολικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης