Επανάσταση στον χώρο της ιατρικής προκαλεί η περίπτωση ενός τυφλού άνδρα, ο οποίος «ανέβλεψε» χάρη στην τοποθέτηση ενός βιονικού μοσχεύματος.

Ο Κρις Τζέιμς, καθ’ ολοκληρίαν τυφλός για πάνω από 20 χρόνια, είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία στον οποίο προσαρμόστηκε ένα ψηφιακό τσιπ παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επέμβαση, την οποία κατέγραψε ο φακός του Sky News, ο Κρις μπόρεσε να ανακτήσει –στοιχειωδώς- την όρασή του. Μόλις το τσιπ τέθηκε σε λειτουργία, ο Κρις μπόρεσε να δει για πρώτη φορά, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια, τα περιγράμματα των αντικειμένων. Στην πραγματικότητα βλέπει περιγράμματα από μαύρους και λευκούς κόκκους.

Οι γιατροί, όμως, εκτιμούν ότι με τον καιρό -και καθώς ο εγκέφαλος θα «εκπαιδευτεί να βλέπει» από την αρχή- ο Κρις σταδιακά θα μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Ο ασθενής έχει θεαματική πρόοδο, όπως λένε οι ενθουσιασμένοι γιατροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τον ίδιο, αναφέρει ότι πάντα πίστευε πως μια μέρα θα έβλεπε ξανά.

Τώρα, οι χειρουργοί των νοσοκομείων John Radcliffe και King’s College στην Οξφόρδη δοκιμάζουν κλινικά το εμφύτευμα σε δώδεκα ασθενείς που πάσχουν από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa). Αυτή η κληρονομική ασθένεια καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή, που είναι και το σημείο του ματιού που επιτρέπει σε κάποιον να βλέπει και το οποίο μοιάζει με το φιλμ των παλιών φωτογραφικών μηχανών.

Αυτό που έκαναν οι χειρουργοί στην περίπτωση του Κρις ήταν να προσαρμόσουν το τσιπ κάτω από τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή σε μια επέμβαση που διήρκεσε οκτώ ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βρετανία περίπου 25.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν την εν λόγω ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Όπως φαίνεται όμως, άρχισε να υπάρχει ελπίδα…

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης