Οι αντάρτες Χούθι δημοσιοποίησαν προπαγανδιστικό βίντεο από την επίθεσή τους στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, M/T Sounion στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Στο βίντεο διακρίνεται μια ισχυρότατη έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Το πλοίο φλέγεται εγκαταλελειμμένο, 77 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.
The Houthi Terrorist Group in Western Yemen has released a Video showing them Striking the Greek-Flagged Oil Tanker, M/T Sounion earlier today in the Southern Red Sea, after it was Evacuated on Wednesday by the French Navy. The Ship, which is filled with over 150,000 Tons of… pic.twitter.com/NbkTnXH8Wi
— OSINTdefender (@sentdefender) August 23, 2024
Η επίθεση στο πλοίο που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Delta Tankers σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο ήταν διπλή και ενώ αυτό έπλεε 70 και πλέον ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης.
Οι 25 ναυτικοί διασώθηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο επιχείρησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» και κατέστρεψε επίσης ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), το οποίο βρισκόταν στο σημείο.
Αυτό ήταν το τρίτο πλοίο της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας που δέχεται επίθεση από τους Χούθι στο διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα.
Την 9η Αυγούστου, το «Delta Blue» είχε δεχτεί διαδοχικά τέσσερις επιθέσεις από ενόπλους, από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης.
Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με στόχο το δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers, «Delta Atlantica». Και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις (κυρίως από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα) κατά του τάνκερ, ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Από την έναρξη της δράσης των Χούθι τη 19η Νοεμβρίου, με το ρεσάλτο στο «Galaxy Leader», μέχρι τη 15η Αυγούστου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά συνολικά 92 φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με τα περισσότερα από τα πλοία-στόχους να εκτιμάται πως σχετίζονται (σ.σ. έχουν εμπορικές συναλλαγές) με το Ισραήλ.