Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag) αποφάσισε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου την τροποποίηση του «Νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις» με 415 ψήφους υπέρ και 236 ψήφους κατά, 8 βουλευτές απείχαν, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις έξω από τη γερμανική Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει «ειδικά προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», όπως περιορισμούς εξόδου και επαφής, επιβολής μάσκας και απαγορεύσεις ταξιδιών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση καλά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση ξανά και ξανά. Ο ιός είναι δυναμικός, και πρέπει να είμαστε και εμείς. Ο (νέος) νόμος περί πολιτικής προστασίας, μας παρέχει τη νομική βάση για την αντιμετώπιση αυτού του ιού ακόμη καλύτερα, όντας σε μια δυναμική κατάσταση.

» Χρειαζόμαστε τις απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα για να μπορούμε να ενεργούμε για το καλό και για την προστασία των πολιτών. Η πανδημία είναι μια φυσική καταστροφή και ταυτόχρονα μια δοκιμασία. Κάθε μέρα πρέπει να βρίσκουμε τις σωστές ισορροπίες, τόσο στην καθημερινή ιδιωτική ζωή όσο και στην πολιτική», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε πως «δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός – έστω κι αν το αντίθετο εξακολουθούν να το ισχυρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Κατά την ομιλία του Υπουργού Υγείας, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διαμαρτυρήθηκε για τις φερόμενες ως παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο νόμο υψώνοντας ένα πανό, το οποίο κατέβηκε ξανά μετά από απαίτηση του προέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αρμόδια για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας /απέρριψε την άποψη ότι με την τροποποίηση του νόμου διευρύνονται οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των των κυβερνήσεων των κρατιδίων. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει», είπε.

Και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Γκρόσε-Μπρέμερ, υπερασπίστηκε επίσης την τροποποίηση. «Θα εξασφαλίσει σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Πρόκειται πρωτίστως για ένα νόμο ο οποίος ενισχύει το κοινοβούλιο, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας. Θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψουμε καταστάσεις όπως αυτές στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

 

 

 

 

Μπροστά από το κοινοβούλιο (Bundestag) υπήρξαν βίαιες διαμαρτυρίες και η αστυνομία εκτόξευσε νερό εναντίον τους, ενώ προέβη και σε πολλές συλλήψεις.

Τεταμένη κατάσταση

Από το πρωί οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της βουλής.

Δώδεκα συγκεντρώσεις που ήταν να γίνουν εντός της «προστατευόμενης ζώνης» μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο, απαγορεύτηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, εκδηλώσεις σε αυτή τη ζώνη απαγορεύονται όταν απειλείται η λειτουργία της βουλής και των κοινοβουλευτικών ομάδων καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση των βουλευτών. Η ίδια νομική ρύθμιση εφαρμόζεται και στην περίπτωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, των κοινοβουλίων των κρατιδίων καθώς και για το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Εδώ και μέρες, οι αρχές ασφαλείας διαπιστώνουν μεγάλη κινητοποίηση στο διαδίκτυο για συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, όπως και για το μπλοκάρισμα των εισόδων της βουλής. Το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) κάνει λόγο για μια δύσκολη αποστολή των περισσότερων από 2.000 αστυνομικών: Θα πρέπει να προστατέψουν δημόσια κτήρια, να αποτρέψουν σκηνές βίας, να επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και την τήρηση των φυσικών αποστάσεων και να είναι σε θέση να διαχωρίσουν ακροδεξιούς και βίαιους διαδηλωτές από ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση.

Πολλοί διαδηλωτές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της αστυνομίας και να τηρούν τους κανόνες προστασίας. Κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων ύδατος η αστυνομία διέλυσε το μεσημέρι συγκέντρωση μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. 

Πηγή: Deutschlandfunk,ΑΠΕ, Deutsche Welle