Οι Κολομβιανοί είναι βέβαιο ότι θα εγκρίνουν την ειρηνευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, καθώς διαβλέπουν την τεράστια οικονομική ευκαιρία και γνωρίζουν πως η προοπτική επανέναρξης του πολέμου θα αποτελέσει “καταστροφή” δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο πρόεδρος Σάντος αγωνίστηκε επί έξι χρόνια προσπαθώντας να πετύχει μια συμφωνία για τον αφοπλισμό των ανταρτών και τον τερματισμό της ένοπλη σύρραξη στην χώρα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,8 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το τελικό στάδιο για την επικύρωση της συμφωνίας θα είναι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου με το απλό ερώτημα “Ναι” ή “Όχι” , για την έγκριση ή απόρριψη της από τους πολίτες της χώρας. Οι Κολομβιανοί εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα σε όσους πιστεύουν στην συγχώρεση της FARC για το καλό του έθνους και σε εκείνους που προτιμούν να δουν τους αντάρτες να ηττώνται στην μάχη ή να οδηγούνται στην φυλακή.
“Είμαι βέβαιος ότι το “Ναι” θα νικήσει”, δήλωσε ο 65χρονος Σάντος στην συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα.
“Αν το “Όχι” επικρατήσει θα επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν στην αρχή αυτής της κυβέρνησης, έξι χρόνια πριν. Θα επιστρέψουμε στην ένοπλη σύρραξη. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για την χώρα”, τόνισε.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι θα εγκρίνουν την ειρηνευτική συμφωνία, που περιγράφεται σε ένα έγγραφο 297 σελίδων και σύμφωνα με αυτήν θα επιτραπεί σε ηγετικά στελέχη της FARC να εκτίσουν εναλλακτικές ποινές, όπως η απομάκρυνση ναρκών, δίνοντας σε μερικούς από αυτούς έδρες στο κογκρέσο, χωρίς εκλογές. Κανένας από τους όρους αυτούς δεν είναι δημοφιλής στους πολίτες της χώρας.
“Ελπίζω το έθνος να καταλάβει την μεγάλη ευκαιρία που έχουμε…αν αξιοποιήσουμε θετικά αυτή την προοπτική, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει”, πρόσθεσε ο Κολομβιανός πρόεδρος.
Πέρα από την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που ελπίζει να σταματήσει, προανήγγειλε μια περίοδο επενδύσεων που μπορεί να έρθει από την έλευση της ειρήνης.
Η οικονομία θα επωφεληθεί κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της γεωργίας αν οι αντάρτες εγκαταλείψουν τις θέσεις μάχης τους και επιτρέψουν την ανάπτυξη σε παραμελημένες αγροτικές περιοχές της χώρας.
Ο Σάντος, πρώην δημοσιογράφος και οικονομολόγος, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση για το κόστος εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά τόνισε πως θα αποφθεχθούν υπερβολικές δαπάνες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ