Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες ότι επιδιώκει ο διάλογος με την αντιπολίτευση να ξαναρχίσει τον επόμενο μήνα στο Μεξικό με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πολιτική.
Τον Μάιο η αντιπολίτευση, αλλάζοντας προσέγγιση, εξέφρασε τη βούληση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί η πολιτική και οικονομική κρίση στο λατινοαμερικανικό κράτος μέλος του ΟΠΕΚ.
Ο Νικολάς Μαδούρο έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2013. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι στη χώρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατηγορούν τον σοσιαλιστή πολιτικό και την κυβέρνηση για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νοθεία στην ψηφοφορία στην οποία επανεξελέγη το 2018. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες αυτές.
Τον Ιούνιο κορυφαίοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες και στην Οτάβα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αμβλύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βενεζουέλα εάν ο διάλογος με την αντιπολίτευση οδηγήσει σε απτή πρόοδο ενόψει της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
«Μπορώ να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε στο Μεξικό» διαβεβαίωσε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε δηλώσει προ ημερών. «Έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε μια περίπλοκη και δύσκολη ατζέντα» πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση, ειδικά η μερίδα της με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό, κατηγορεί τον Νικολάς Μαδούρο ότι χρησιμοποίησε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων απλώς για να κερδίσει χρόνο, καθώς υφίσταται διπλωματική πίεση και κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και άλλους. Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και αρκετές άλλες κυβερνήσεις, μολονότι δεν έχει πρακτικά καμιά εξουσία στη χώρα.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε σειρά οικονομικών κυρώσεων στο Καράκας για να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί συχνά τις ΗΠΑ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας του.
Η αντιπολίτευση θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους για τη διεξαγωγή των προσεχών τοπικών και περιφερειακών εκλογών της 21ης Νοεμβρίου, των επόμενων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Ο κ. Μαδούρο από την πλευρά του θέλει να διαπραγματευτεί την άρση των «εγκληματικών» κατ’ αυτόν αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, που πλήττουν ειδικά τον πετρελαϊκό, καθώς και τον χρηματοοικονομικό τομέα στη Βενεζουέλα.
Κατά τον αρχηγό του κράτους, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν «όλες» οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αναφερόταν σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν συμμορφώθηκαν προς την αξίωση του κ. Γκουαϊδό να απόσχουν από τις βουλευτικές εκλογές του 2020, που κέρδισε με άνεση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) του κ. Μαδούρο.
Για ορισμένους παρατηρητές, οι προσεχείς εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή της διαδικασίας εξόδου της Βενεζουέλας από την πολυετή πολιτική και οικονομική κρίση στην οποία είναι βυθισμένη.