Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αφήσει τον κόσμο να λάβει μέρος σε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή και να διασφαλίσουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα χρησιμοποιήσουν υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών.
Αντιπολιτευόμενες ομάδες κάλεσαν για το δημοψήφισμα έπειτα από μήνες διαμαρτυριών, λέγοντας πως οι Βενεζουελάνοι πρέπει να έχουν λόγο για το σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ξαναγράψει το Σύνταγμα.
«Καλούμε τις αρχές να σεβαστούν τις επιθυμίες εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να εγγυηθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρισμού και την ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιζ Τρόσελ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Γενεύη.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες ζητώντας την παραίτηση του Μαδούρο, εν μέσω ελλείψεων στα τρόφιμα, μιας καταρρέουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας και ενός πληθωρισμού που φθάνει στα ύψη.
Περίπου 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο.
Το γραφείο του ΟΗΕ έχει λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «ορισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν χρησιμοποιήσει κατασταλτικές τακτικές, εκφοβίζοντας και ενσταλάζοντας τον τρόμο, στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον κόσμο από το να διαδηλώνει», δήλωσε η Τρόσελ.
Χιλιάδες διαδηλωτές φέρεται να «κρατούνται αυθαίρετα» και περισσότεροι από 450 πολίτες φέρεται να έχουν οδηγηθεί σε στρατοδικεία, είπε.
Ο Μαδούρο θέλει να συστήσει ένα νέο σώμα, την αποκαλούμενη Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα μπορεί να ξαναγράψει το Σύνταγμα και να αποπέμψει το κοινοβούλιο που ελέγχεται τώρα από την αντιπολίτευση, με μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου.
Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον σοσιαλιστή ηγέτη για οικονομική ανικανότητα, ενώ ο Μαδούρο λέει πως επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης και η Ουάσινγκτον έχουν εξαπολύσει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του.
Ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που κατατέθηκαν από πολίτες της Βενεζουέλας έχει «εκτοξευθεί», με 52.000 ήδη φέτος έναντι 27.000 όλο το 2016, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αποτελούν «μόνο ένα τμήμα» εκείνων που χρειάζονται ένα ασφαλές λιμάνι από τη βία και τις ελλείψεις τροφίμων.
Οι Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Ουρουγουάη και στο Μεξικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Γουίλιαμ Σπίντλερ. «Η UNHCR επαναλαμβάνει την έκκλησή της στα κράτη να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Βενεζουελάνων, ιδιαίτερα το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου και να έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου», είπε. «Οι Βενεζουελάνοι δεν πρέπει να στέλνονται πίσω παρά τη θέλησή τους.»