Η Βενεζουέλα, άλλοτε ακμάζουσα πετρελαιοπαραγωγική χώρα, η παραγωγή της οποίας όμως μειώθηκε θεαματικά τα τελευταία δέκα χρόνια, βρίσκεται κοντά στο όριο του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρός της, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, που θέλει να αυξηθεί στα «δύο εκατομμύρια» το 2022.
«Αυτή τη χρονιά φθάνουμε το ένα εκατομμύριο, ο στόχος για τη χρονιά που έρχεται είναι να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.
Η παραγωγή της Βενεζουέλας, η οποία είχε φθάσει ως και τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2008, κατέρρευσε, μειούμενη σε λιγότερα από 400.000 βαρέλια το 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από την περίοδο 1930-1940.
«Θα ανακτήσουμε την παραγωγή με επενδύσεις της Βενεζουέλας, λεπτό προς λεπτό, πετρελαιοπηγή προς πετρελαιοπηγή», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αποδίδοντας τη μείωση της παραγωγής στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν με σκοπό να εκδιωχθεί από την εξουσία.
Αρκετοί ειδικοί του τομέα πάντως αντιτείνουν ότι η πτώση της παραγωγής της χώρας της Λατινικής Αμερικής οφειλόταν σε αρκετά χρόνια κακής διαχείρισης της κρατικής επιχείρησης PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) επί των ημερών του εκλιπόντα πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, του οποίου ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο διάδοχος.
Ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης ότι η χώρα, που βιώνει οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου από το 2014, επανήλθε «στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2021», στοιχείο που έρχεται σε αντίφαση με αυτά που δημοσιεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τις εκτιμήσεις παρατηρητών.
«Η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται ξεκάθαρα σε περίοδο ανάρρωσης. Επανήλθαμε στην οικονομική ανάπτυξη. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είχαμε ανάπτυξη 7,5% (…) η πραγματική οικονομία έχει μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», διαβεβαίωσε ο κ. Μαδούρο.
Οι οικονομικές κυρώσεις χτύπησαν τη χώρα «σαν ατομική βόμβα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «η Βενεζουέλα είχε οικονομία καιρού πολέμου (…) που μας επιβλήθηκε», πάντως «από τα δεινά, περάσαμε στην αντίσταση και τώρα στην ανάπτυξη».
Η Βενεζουέλα «έχει δικούς της κινητήρες. Έχει βιομηχανικό δυναμικό, τεχνολογικό δυναμικό, τεχνογνωσία» για να μπορέσει να βγει «με τις δικές της δυνάμεις από την κρίση» και να αναμορφώσει «την παλιά καπιταλιστική οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.