Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας επικύρωσε σήμερα την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με το 52% των ψήφων, έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια (43%), που καταγγέλλει νοθείες και διεκδικεί τη νίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου ‘Ελβις Αμορόσο έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, δίνοντας 6,4 εκατομμύρια ψήφους στον Μαδούρο και 5,3 εκατομμύρια στο αντίπαλό του, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα και το Περού αναγνώρισαν ως νικητή.

Σύμφωνα με τον Αμορόσο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής έφθασε κοντά στο 60%, με 12,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύνολο 21,3 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

«Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από διάφορες μεριές του κόσμου εναντίον της τεχνολογικής υποδομής των εκλογικών αρχών και των μεγαλύτερων κρατικών εταιριών τηλεπικοινωνιών του καθυστέρησαν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Αμορόσο.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νικητή τον Εντμούντο Γκονζάλες

Εν μέσω αναβρασμού και αιματηρών διαδηλώσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς τη Βενεζουέλα για ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, και προχώρησαν στην αναγνώριση , ως νικητή, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να διενεργήσει έλεγχο των προεδρικών εκλογών, αφού οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του για νίκη, προκαλώντας την κριτική ξένων παρατηρητών που είπαν ότι το δικαστήριο βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβέρνηση για να προβεί σε ανεξάρτητη εξέταση.

Ο Μαδούρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κυβερνών κόμμα είναι επίσης έτοιμο να δείξει όλα τα φύλλα καταμέτρησης των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής.

«Ρίχνω τον εαυτό μου ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα Καράκας, προσθέτοντας ότι είναι «πρόθυμος να κληθεί, να ανακριθεί, να ερευνηθεί».

Αυτή είναι η πρώτη παραχώρηση του Μαδούρο στα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις εκλογές. Ωστόσο, το δικαστήριο είναι στενά ευθυγραμμισμένο με την κυβέρνησή του- οι δικαστές του δικαστηρίου προτείνονται από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και επικυρώνονται από την Εθνοσυνέλευση, η οποία κυριαρχείται από συμπαθούντες του Μαδούρο.

Το Κέντρο Κάρτερ, το οποίο έστειλε αντιπροσωπεία στη Βενεζουέλα για να παρακολουθήσει τις εκλογές, επέκρινε το αίτημα του Μαδούρο για έλεγχο, λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν θα παράσχει ανεξάρτητο έλεγχο.

«Έχετε έναν άλλο κυβερνητικό θεσμό, ο οποίος διορίζεται από την κυβέρνηση, για να ελέγξει τους κυβερνητικούς αριθμούς για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε η Jennie K. Lincoln, η οποία ηγήθηκε της αντιπροσωπείας. «Δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Η ομάδα με έδρα την Ατλάντα δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «πλήρη έλλειψη διαφάνειας» στην ανακήρυξη του Μαδούρο ως νικητή. Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας επέτρεψαν στο Κέντρο Κάρτερ να στείλει 17 παρατηρητές.

Ο κύριος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Εντμούντο Γκονζάλες, και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο λένε ότι έλαβαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταμετρητικών φύλλων που εκτύπωσε κάθε ηλεκτρονικό μηχάνημα ψηφοφορίας μετά το κλείσιμο της κάλπης. Είπαν ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών των καταμετρήσεων θα αποδείξει ότι ο Μαδούρο έχασε.

Ο Μαδούρο επέμεινε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του και ότι το εκλογικό σύστημα είχε υποκλαπεί. Ερωτηθείς αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου γιατί οι εκλογικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για την καταμέτρηση των ψήφων, ο Μαδούρο είπε ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δέχτηκε επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων.

«Οι μηχανικοί αγωνίζονται αυτή τη στιγμή» για να λύσουν αυτές τις επιθέσεις, είπε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση παρουσίασε κάποια βίντεο που, όπως είπε ο πρόεδρος, δείχνουν ανθρώπους να επιτίθενται και να πυρπολούν ορισμένα εκλογικά γραφεία. Το Associated Press δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις εικόνες.

Μασκοφόροι εισέβαλαν στην έδρα της αντιπολίτευσης

Ένα μεγάλο κίνημα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κεντρικά του γραφεία υπέστησαν βανδαλισμούς, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ηγούνται αυτού που η κυβέρνηση χαρακτήρισε απόπειρα πραξικοπήματος, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής που πυροδότησε πολύνεκρες διαδηλώσεις.

Το κίνημα με επικεφαλής την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάντο τόνισε ότι έξι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε φρουρούς ασφαλείας του κατά τη διάρκεια της νύχτας και εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κινήματος στο Καράκας, πήραν εξοπλισμό και βανδάλισαν τους χώρους.

H Μαρία Κορίνα Ματσάντο

«Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις και την έλλειψη ασφαλείας τις οποίες υφιστάμεθα για πολιτικούς λόγους», ανέφερε το κίνημα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας, κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς καταμετρήσεις των ψήφων, αφότου το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο νικητή για τρίτη θητεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή μιας απόπειρας πραξικοπήματος», καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε μια μέρα νωρίτερα τον αντίπαλο του Μαδούρο και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των εκλογών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Tarek William Saab δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.000 άτομα που σχετίζονται με ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις.

Η πίεση που ασκείται στον πρόεδρο αυξάνεται από τις εκλογές. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο είναι πιστό στο Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα αναλυμένα ανά εκλογικό μηχάνημα, όπως έκανε σε προηγούμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, στενός σύμμαχος του Μαδούρο, ενώθηκε την Τετάρτη με άλλους ξένους ηγέτες που τον προέτρεψαν να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για την καταμέτρηση των ψήφων.

«Οι σοβαρές αμφιβολίες που έχουν προκύψει γύρω από την εκλογική διαδικασία της Βενεζουέλας μπορούν να οδηγήσουν τον λαό της σε μια βαθιά βίαιη πόλωση με σοβαρές συνέπειες μόνιμης διαίρεσης», δήλωσε ο Πέτρο στην κοινωνική πλατφόρμα X.

«Καλώ την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να επιτρέψει την ειρηνική λήξη των εκλογών, επιτρέποντας μια διαφανή καταμέτρηση των ψήφων, με την καταμέτρηση των ψήφων και με την εποπτεία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας της και την επαγγελματική διεθνή εποπτεία», πρόσθεσε.

Ο Πέτρο πρότεινε στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση να καταλήξουν σε μια συμφωνία “που να επιτρέπει τον μέγιστο σεβασμό της (πολιτικής) δύναμης που έχασε τις εκλογές”. Η συμφωνία, είπε, θα μπορούσε να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα σχόλιά του ήρθαν μία ημέρα αφότου ένας άλλος σύμμαχος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζήτησαν την “άμεση δημοσιοποίηση πλήρων, διαφανών και λεπτομερών στοιχείων της ψηφοφορίας σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων”.

Το προεδρικό γραφείο της Βραζιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη αν ο έλεγχος από το Ανώτατο Δικαστήριο θα ισοδυναμούσε με ανεξάρτητη επαλήθευση. Αντ’ αυτού, παρέπεμψε σε μια δήλωση της Δευτέρας από το Υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αναμένει «τη δημοσίευση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο των δεδομένων αναλυτικά ανά εκλογικό τμήμα, ένα απαραίτητο βήμα για τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη νομιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος».

Ο Λούλα δήλωσε για τον Μαδούρο την Τρίτη ότι “όσο μεγαλύτερη διαφάνεια υπάρχει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει ειρήνη για να κυβερνήσει τη Βενεζουέλα”.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη, αλλά τα μέλη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για ένα ψήφισμα που να πιέζει τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιεύσουν “αμέσως” τα αναλυτικά αποτελέσματα και να τα επαληθεύσουν παρουσία διεθνών παρατηρητών. Δεκαεπτά έθνη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ένα λιγότερο από το όριο που απαιτείται για την έγκριση. Έντεκα απείχαν και πέντε ήταν απόντες.

Σύμφωνα με τον Ματσάδο, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, οι καταμετρήσεις των ψήφων δείχνουν ότι ο Γκονζάλες έλαβε περίπου 6,2 εκατομμύρια ψήφους έναντι 2,7 εκατομμυρίων για τον Μαδούρο. Αυτό διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση του εκλογικού συμβουλίου ότι ο Μαδούρο έλαβε 5,1 εκατομμύρια ψήφους, έναντι περισσότερων από 4,4 εκατομμυρίων για τον Γκονζάλες.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο και κάποτε καυχιόταν για την πιο προηγμένη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αλλά εισήλθε σε ελεύθερη πτώση μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Μαδούρο το 2013. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι εκτεταμένες ελλείψεις και ο υπερπληθωρισμός που ξεπέρασε το 130.000% οδήγησαν σε κοινωνική αναταραχή και μαζική μετανάστευση.

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2014, η μεγαλύτερη έξοδος στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί στην Κολομβία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βιετνάμ την Τετάρτη, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το μπλοκ δεν θα αναγνωρίσει τον ισχυρισμό του Μαδούρο για εκλογική νίκη χωρίς ανεξάρτητη επαλήθευση των πρακτικών της ψηφοφορίας.

«Θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί αμέσως, όπως σε κάθε δημοκρατική εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Josep Borrell.

Μέσα σε λίγες ώρες αφότου το εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο κέρδισε, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Τρίτη, έγιναν κατά καιρούς βίαιες και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με δακρυγόνα και σφαιρίδια από καουτσούκ.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Foro Penal με έδρα τη Βενεζουέλα δήλωσε ότι 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν σε ταραχές που σχετίζονται με τις εκλογές.

O Νικολάς Μαδούρο

Οι στενότεροι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος του Μαδούρο ήρθαν γρήγορα να τον υπερασπιστούν. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκεζ – επικεφαλής διαπραγματευτής του στους διαλόγους με τις ΗΠΑ και την αντιπολίτευση – επέμεινε ότι ο Μαδούρο ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής και αποκάλεσε τους αντιπάλους του βίαιους φασίστες. Ζήτησε να συλληφθούν οι Machado και González.

Ο Machado και ο González κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν ήρεμοι.

«Ζητώ από τους πολίτες της Βενεζουέλας να συνεχίσουν ειρηνικά, απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα και να δημοσιευτούν τα φύλλα καταμέτρησης», δήλωσε ο González στο X. «Αυτή η νίκη, που ανήκει σε όλους μας, θα μας ενώσει και θα μας συμφιλιώσει ως έθνος».

Η Ουρουγουάη αναγνωρίζει τη νίκη της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αναγνώρισε σήμερα τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής μετά από μια αμφισβητούμενη καταμέτρηση των ψήφων.

«Βάσει συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές για την Ουρουγουάη ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Ελπίζουμε ότι η βούληση του λαού της Βενεζουέλας θα γίνει σεβαστή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι στο κοινωνικό δίκτυο X.

Η Αργεντινή αναγνωρίζει τον Γκονζάλες ως νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα

Η Αργεντινή αναγνώρισε σήμερα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμφωνώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απέρριψαν τον ισχυρισμό του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι ήταν ο νικητής των εκλογών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε , χωρίς αμφιβολία ότι ο νόμιμος νικητής και εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Εντμούντο Γκονζάλες», δήλωσε με ανάρτηση της στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Ντιάνα Μοντίνο.