Η Βενεζουέλα θα παράγει σε μηνιαία βάση πάνω από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κούβα για τον νέο κορωνοϊό από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χθες Κυριακή.
«Υπογράψαμε συμφωνία για την παραγωγή από εργαστήριά μας (…) δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Αμπντάλα τον μήνα, από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο» είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, του οποίου η Κούβα είναι στενός σύμμαχος.
Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές 3ης φάσης του εμβολίου, με το οποίο η Αβάνα άρχισε ήδη στα τέλη Μαρτίου να εμβολιάζει 124.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο δοκιμής ευρείας κλίμακας σε ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Οι Kουβανοί επιστήμονες δοκιμάζουν τέσσερα υποψήφια εμβόλια, το Μαμπίσα (στη φάση 1), το Σομπεράνα 1 (στη φάση 2), το Σομπεράνα 2 και το Αμπντάλα (στη φάση 3), ενώ εργάζονται πάνω σε ένα πέμπτο, το Σομπεράνα +, εκδοχή του Σομπεράνα 1 για ανθρώπους που αναρρώνουν από την COVID-19.
Η Αβάνα σχεδιάζει να αρχίσει εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης τον Ιούνιο με αυτό που θα γίνει τότε το πρώτο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό που θα έχει αναπτυχθεί και παραχθεί στη Λατινική Αμερική.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του συζητά την υπογραφή συμφωνιών με σκοπό την παραγωγή επιπλέον εμβολίων, «με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες χώρες». Το Καράκας ως εδώ έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και σε αυτό της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm. Έχουν φθάσει στη χώρα λιγότερες από 1 εκατ. δόσεις.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποπληρώσει κάτι παραπάνω από το μισό ποσό οφειλών της χώρας που εκκρεμούν για να αγοράσει 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Βενεζουέλα των 30 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωπη με δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Έχει καταγράψει 170.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων πάνω από 20.000 τον Μάρτιο, και λίγους λιγότερους από 1.700 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ωστόσο τα επίσημα δεδομένα αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), που κρίνουν ότι είναι υποτιμημένα.