Ο αριθμός των κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση φαρμακευτικών ουσιών αυτή την εβδομάδα στη φυλακή Ουριμπάνα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βενεζουέλας, ανήλθε σε 35, ενώ ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 13 θύματα, σύμφωνα με ένα μέλος της επιτροπής έρευνας που συνέστησε η Βουλή για να ερευνήσει το πολύνεκρο αυτό επεισόδιο.
«Υπάρχουν 35 νεκροί», ανακοίνωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Οχέδα, μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Νωρίτερα σήμερα, το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας είχε κάνει λόγο για 33 νεκρούς.
«Προς το παρόν, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι υπάρχουν 33 νεκροί, 26 εξ αυτών στην Ουριμπάνα κι οι υπόλοιποι μεταξύ (των κρατουμένων) εκείνων που διακομίστηκαν (στα νοσοκομεία) Μαρακάι και Σαν Χουάν δε λος Μόρος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρτο Πράδο, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ προάσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.
Ένας πρώτος απολογισμός των Αρχών έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 145 δηλητηριασμένους.
Σύμφωνα με την υπουργείο Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Βενεζουέλας, η μαζική δηλητηρίαση σημειώθηκε την Δευτέρα όταν οι κρατούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων είχαν αρχίσει απεργία πείνας, επιτέθηκαν στο φαρμακείο του ιατρείου των φυλακών και απέσπασαν «πολυάριθμα φάρμακα», κυρίως αντιβιοτικά, αλλά και σκευάσματα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και της επιληψίας.
Οι κρατούμενοι με τη διαμαρτυρία τους ήθελαν να καταγγείλουν τις απάνθρωπες συνθήκες στο σωφρονιστικό αυτό κατάστημα αλλά και ότι, όπως τόνιζαν, το προσωπικό της φυλακής διέπραττε συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Μετά το επεισόδιο, οι Αρχές μετήγαγαν σε άλλες φυλακές περίπου 400 κρατούμενους εκ των οποίων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, περίπου 100 είχαν δηλητηριαστεί από φάρμακα και δέχονται ιατρικές φροντίδες, ορισμένοι σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια.
Η δικαιοσύνη στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο διευθυντής της φυλακής θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για λογοδοτήσει όσον αφορά «τις πιθανές ευθύνες του για το γεγονότα στο σωφρονιστικό αυτό κατάστημα την Τετάρτη».
Μέλη των οικογενειών των κρατουμένων δήλωσαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, ότι η δηλητηρίασή τους δεν οφειλόταν στην κατανάλωση φαρμάκων αλλά στο νερό που τους δόθηκε μέσα στο σωφρονιστικό αυτό κατάστημα.
Το επεισόδιο είναι το δεύτερο ιδιαίτερα σοβαρό στη συγκεκριμένη φυλακή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μετά τον θάνατο τον Ιανουάριο του 2013 συνολικά 58 κρατουμένων κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης.
Το σωφρονιστικό αυτό κατάστημα έχει ονομαστική χωρητικότητα 850 κρατουμένων, αλλά σε αυτό ήταν έγκλειστοι αυτή την εβδομάδα 3.700 άνθρωποι.
Το σωφρονιστικό σύστημα στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, με τους φυλακισμένους να καταγγέλλουν συχνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρούσματα διαφθοράς και βίας από μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, υπάρχουν τρεις φορές περισσότεροι κρατούμενοι από ό,τι διαθέσιμες θέσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα. Κατά την ίδια πηγή, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές πάνω από 16.000 κρατούμενοι. Το πρώτο εξάμηνο του 2014, έχασαν τη ζωή τους 150 έγκλειστοι.