Το θέμα της λιτότητας ήταν το μοναδικό που ανέβασε τη θερμοκρασία στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Προηγουμένως ο Βέμπερ είχε προκαλέσει τον Τίμερμανς αναφερόμενος στο θέμα μιας ενδεχόμενης συμμαχίας του τελευταίου με «κομμουνιστικά κόμματα» που «δεν είναι υπέρ της Ευρώπης». Ο Ολλανδός υποψήφιος απάντησε λέγοντας πως εργάσθηκε «καλά» με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου είναι μέλος της αριστερής πολιτικής ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL). Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δεν βλέπω πώς μπορούμε να συνεργασθούμε με κάποιον όπως ο Μελανσόν, που θέλει να καταστρέψει την Ε.Ε.» — μια αναφορά στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον ευρωσκεπτικιστή αρχηγό του γαλλικού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα της λιτότητας, ο Τίμερμανς επεσήμανε πως «είδαμε την ομάδα του Μάνφρεντ και τον ίδιο τον Μάνφρεντ να επιτίθενται με δριμύτητα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα προγράμματά τους, επειδή δεν εμπνέονταν από τη λιτότητα που προτείνει [το ΕΛΚ]». Ωστόσο, οι δύο αριστερές κυβερνήσεις της Ιβηρικής «δημιούργησαν μια αξιοσημείωτη οικονομική επιτυχία», υπογράμμισε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Βέμπερ απάντησε υποστηρίζοντας πως οι όποιες επιτυχίες των κυβερνήσεων αυτών οφείλονται στις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που είχαν γίνει από προηγούμενες συντηρητικές ηγεσίες των δύο χωρών.

«Στη Γαλλία με τον (Φρανσουά) Ολάντ και στην Ιταλία με τον (Ματέο) Ρέντσι, οι σοσιαλιστές απέτυχαν πλήρως να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Βέμπερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι, διαφωνώ πλήρως, επειδή πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη λιτότητα τώρα, φτάνει πια» απάντησε ο Τίμερμανς.

Ερωτηθείς σχετικά με το Brexit, ο Τίμερμανς επέρριψε την ευθύνη στο βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα λέγοντας: «Πιστεύω πως αυτό που είδαμε είναι μια απίστευτα ανεύθυνη συμπεριφορά ενός πολιτικού κόμματος, καθώς στη διάρκεια των ετών το Brexit ουδέποτε ήταν ψηλά στην ατζέντα του βρετανικού λαού. Αν τους ρωτούσατε, ‘για ποιο πράγμα ανησυχείτε;’, θα σας απαντούσαν για το εθνικό σύστημα υγείας ή για την εκπαίδευση, την κοινωνική δικαιοσύνη, και μετά, κάπου στην 8η, 9η, 10η θέση του καταλόγου ήταν η Ευρώπη».

«Ήταν ωραίο να γκρινιάζεις, να παραπονιέσαι για την Ευρώπη, όμως δεν ήταν κάτι για το οποίο ο λαός ήθελε να αποφασίσει. Και μετά, επειδή ο κ. (Ντέιβιντ) Κάμερον ήθελε να επιλύσει μια ενδοκομματική διένεξη, έβαλε τον λαό να ψηφίσει. Και δείτε πού βρισκόμαστε τώρα» δήλωσε ο Τίμερμανς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ενώ ο Ολλανδός δήλωσε πως ελπίζει «ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Βέμπερ νοιάζεται περισσότερο να διατηρήσει την ενότητα της Ε.Ε. «Έχω πρόβλημα με το γεγονός ότι μια χώρα που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στις εκλογές της Ε.Ε.» υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης