Ο εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, καταδίκασε το video που δείχνει τέσσερις στρατιώτες ντυμένους με αμερικανικές στολές να ουρούν επί τριών πτωμάτων που εμφανίζονται ως αντάρτες Tαλιμπάν, χαρακτηρίζοντας «βάρβαρη» την πράξη και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επηρεασθούν οι προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Δεν αποτελεί πολιτική διαδικασία, άρα το video δεν θα πλήξει τις συνομιλίες και τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων, διότι βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, συνέβησαν εκατοντάδες παρόμοιες πράξεις που δεν αποκαλύφθηκαν» πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Το Σώμα των Πεζοναυτών των Η.Π.Α. ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί έρευνα για βιντεοταινία όπου εμφανίζονται τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί να ουρούν στα πτώματα τριών Ταλιμπάν.

Στην ερασιτεχνική ταινία που δημοσιεύθηκε στο Internet και προέρχεται μάλλον από επιχείρηση στο Αφγανιστάν, εμφανίζονται τέσσερις άνδρες ντυμένοι με αμερικανικές στρατιωτικές στολές να ουρούν επί τριών ματωμένων πτωμάτων, έχοντας επίγνωση ότι ένα πέμπτο άτομο τους φιλμάρει.

Σε κάποια στιγμή ακούγεται ο ένας από τους στρατιώτες να λέει απευθυνόμενος στο ένα από τα πτώματα επάνω στο οποίο ουρεί: «Καλή σου μέρα, φίλε μου».

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του video, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.

«Μου γύρισε το στομάχι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Όποιες και να είναι οι συνθήκες ή όποια και αν είναι τα πρόσωπα στο video αυτό, πρόκειται για μία αηδιαστική συμπεριφορά, τερατώδη και απαράδεκτη για κάθε ένστολο» συνέχισε.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς αντιβαίνει στον κώδικα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δήλωσε άλλος Αμερικανός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον οποίο το είδος του κράνους και του όπλου που φορούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παραπέμπει, εάν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του video, σε ομάδα επίλεκτων σκοπευτών.

Στο σύνολο πάντως, περί τους 20.000 πεζοναύτες είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ.

Σε μία επιστολή που έστειλε στον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική – μουσουλμανική ένωση, «καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση πτωμάτων».

Αποτελεί «παραβίαση των κανονισμών του στρατού της χώρας μας και κανόνων του πολέμου που απαγορεύουν τέτοιες ανήθικες και αηδιαστικές πράξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μία απόλυτα διαυγής έρευνα θα διεξαχθεί για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό και ότι θα ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα» προστίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων , που θεωρεί ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο συμβάν θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εικόνες κινδυνεύουν να θυμίσουν στον μουσουλμανικό κόσμο το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ το 2004 , όταν οι εικόνες των Αμερικανών στρατιωτών που υπέβαλαν σε εξευτελιστική μεταχείριση Ιρακινούς κρατούμενους έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα μάλιστα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, «είναι πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο και άλλους στρατιώτες ή Αφγανούς πολίτες».

Διαβάστε επίσης: Έρευνα για τη νέα «κτηνωδία» Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας