Έχουν περάσει 26 χρόνια από το τέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έπειτα από 26 χρόνια οι ελπίδες των πολιτών των διάδοχων κρατών για οικονομική ευμάρεια παραμένουν φρούδες. Ένα από τα αποτελέσματα, η «μαζική έξοδος».
Η συνέχιση της ίδιας -αποδεδειγμένα αποτυχημένης- οικονομικής πολιτικής οφείλεται αναμφίβολα και στο γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί στις χώρες των Βαλκανίων συνεχίζουν να κατέχουν εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες θέσεις-«κλειδιά».
Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο εκεί πρόεδρος Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, οι πρωθυπουργοί Σερβίας και Μαυροβουνίου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκακιέρα των χωρών τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στην ΠΓΔΜ ο Νίκολα Γκρουέφσκι δραστηριοποιείται πολιτικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Στις πρόσφατες προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στις βαλκανικές χώρες, η Κομισιόν κάνει λόγο για ρυθμούς της τάξεως του 1,7% για τη Σλοβενία και τουλάχιστον 3% για τις υποψήφιες προς ένταξη ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο. Εντούτοις οι αριθμοί αυτοί ουδόλως αποτυπώνουν «την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών στις εν λόγω χώρες».
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί το ακόμη υπερβολικό ποσοστό σαθρών δημοσίων επιχειρήσεων που δεν βάζουν λουκέτο για αμιγώς κοινωνικούς λόγους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Κροατία είναι διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην ΠΓΔΜ, μάλιστα, η ανεργία ξεπερνά το 25%, ενώ στη Βοσνία το 27%.
Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών αποτυπώνεται και στα εισοδήματα των πολιτών. Σε Σερβία και ΠΓΔΜ ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ, στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο βρίσκεται πάνω από τα 400 ευρώ, ενώ αισθητά υψηλότεροι μισθοί καταβάλλονται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., την Κροατία και τη Σλοβενία. Εκεί ο μέσος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 747 και 1.004 ευρώ.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης. Σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις το 80% και πλέον των φοιτητών δηλώνει ότι μετά τις σπουδές θέλει να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Στην παρούσα φάση οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης κάνουν λόγο για μαζική έξοδο κυρίως γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με κατεύθυνση τη Μεγάλη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες και κυρίως τη Γερμανία και την Αυστρία. Η τάση αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στα υπό κατάρρευση συστήματα υγείας.
Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης