Το καθεστώς της Β. Κορέας διέβη το πρωί της Τρίτης τον Ρουβίκωνα πραγματοποιώντας εκτόξευση για πρώτη φορά διηπειρωτικού πυραύλου, ο οποίος έφθασε σε ικανό ύψος, ώστε να αποτελεί πλέον πραγματική απειλή.
Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές υπηρεσίες διέθεταν την πληροφορία ότι η Πιονγιάνγκ θα προβεί σε τεστ κινητήρα ικανού να προωθήσει διηπειρωτικό πύραυλο σε πέραν των 6.800 χλμ. Ο πύραυλος, αφού πραγματοποίησε την προγραμματισμένη τροχιά του, διήνυσε περίπου 933 χλμ. και έφθασε σε ύψος πάνω από 2.500 χλμ., κατέπεσε προφανώς εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ.
Για τους Αμερικανούς ειδικούς, ο πύραυλος αυτός, υπό τις παρούσες συνθήκες και τα τεχνολογικά δεδομένα της Β. Κορέας, μπορεί να φτάσει κατά πάσα πιθανότητα στην Αλάσκα αλλά όχι στις υπόλοιπες 48 πολιτείες της Αμερικής ή στη Χαβάη. Το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα της Β. Κορέας δεν σημαίνει ότι ο εν λόγω πύραυλος είναι σε θέση εγγυημένα να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή η οποία κατά την επανείσοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα θα αντέξει τους κραδασμούς και τις υπερβολικές θερμοκρασίες, σημειώνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Πρόκειται, προφανώς, για το δεύτερο στάδιο τεχνολογικής προετοιμασίας της Β. Κορέας. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές υπηρεσίες διέθεταν την πληροφορία ότι η Πιονγιάνγκ θα προβεί σε τεστ κινητήρα ικανού να προωθήσει διηπειρωτικό πύραυλο σε πέραν των 6.800 χλμ.
Η Ιαπωνία με επίσημη ανακοίνωσή της και με άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της κατέδειξε την ανησυχία της, δεδομένου ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πλήγματος από το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ο πύραυλος τύπου Hwasong – 14 ICBM πραγματοποίησε τροχιά 933 χλμ. σε 39 λεπτά φθάνοντας σε ύψος 2.802 χλμ. Κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 09.40 (τοπική ώρα) από περιοχή γειτονική της Banghyon. Αναμένεται λεπτομερής επίσημη ανακοίνωση αργότερα σήμερα από την Πιονγιάνγκ.
Διαβάστε επίσης: