Οι υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας της Ν. Κορέας διαθέτουν ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμάζει εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επί οπλικών συστημάτων, το σύστημα THAAD δεν προσφέρει 100% κάλυψη και προστασία από βαλλιστικούς πυραύλουςΉδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια με προσομοίωση στόχων στις επίμαχες περιοχές της Β. Κορέας όπου συνήθως πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές ή εκτοξεύσεις από πυραυλικά συστήματα μικρού, μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς.
Παράλληλα, με δεδομένη την ένταση η οποία επικρατεί η Σεούλ αποφάσισε την άμεση εγκατάσταση τεσσάρων ακόμη μονάδων αμερικανικής τεχνολογίας συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων σε μέγιστο ύψος (το σύστημα THAAD) . Το σύνολο των αντιπυραυλικών μονάδων που θα έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικές περιοχές της Ν. Κορέας θα ανέρχονται σε πρώτη φάση σε έξι συστήματα αναχαίτισης.
Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας η οποία θεωρεί πως το εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ των συστημάτων THAAD αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους ειδικούς επί οπλικών συστημάτων, το σύστημα THAAD δεν προσφέρει 100% κάλυψη και προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους.
Αυτά συμβαίνουν ενόσω η αμερικανική διοίκηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής.
Ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις κλειστές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το πραγματικό περιεχόμενο των συνεννοήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»
Πολλούς αιώνες πριν, ο Θουκυδίδης συγγράφοντας την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου είχε καταλήξει στις παραμέτρους οι οποίες είναι αναγκαίες για την έκρηξη μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με καταστροφικές διαστάσεις.
Το σύνολο αυτών των παραμέτρων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών αναλυτών των ινστιτούτων διεθνούς στρατηγικής αλλά και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ειδικής συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016 με βασικό καλεσμένο τον Χένρι Κίσινγκερ. Τότε ο Αμερικανός βετεράνος της διεθνούς διπλωματίας είχε και αυτός αναφερθεί στην περίφημη «Παγίδα του Θουκυδίδη». Η κατάσταση έχει ως εξής: Όταν η Κόρινθος επιτέθηκε στην Κέρκυρα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να προστατεύσει τη σύμμαχό της και άρα να κηρύξει τον πόλεμο στους Κορινθίους.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Επί της ουσίας καταστράφηκε ο κορμός της Αρχαίας Ελλάδας με όλες τις συνέπειες που επακολούθησαν. Στην ιστορία αυτό αποκαλείται η «Παγίδα του Θουκυδίδη».
Αν τοποθετήσουμε στη θέση της Αθήνας τις ΗΠΑ και στη θέση της Σπάρτης την Κίνα, στη θέση της Κέρκυρας τη Ν. Κορέα και στη θέση της Κορίνθου τη Β. Κορέα, τότε έχουμε τον χάρτη της σημερινής διεθνούς σκακιέρας.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κεντρικός αρθρογράφος της εφημερίδας Le Monde δημοσίευσε το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο το editorial της με τίτλο «Η Παγίδα του Θουκυδίδη». Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στη δυτική πλευρά του Ειρηνικού.
Πηγή: Zougla NewsRoom
Διαβάστε επίσης: