Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε ομιλία της στην βουλή της Ρώμης, αναφέρθηκε στην αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Και στην σύνοδο αυτή υπάρχουν προκλήσεις κύριας σημασίας στην ατζέντα. Η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η επίθεση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενη στις τελευταίες, εσωτερικές εξελίξεις στην Ρωσία, υπογράμμισε ότι «συνέβαλαν στο να αποκαλυφθούν οι τόσες δυσκολίες στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας του Πούτιν και στο να αποδομηθεί το ρωσικό αφήγημα ότι στην Ουκρανία όλα βαίνουν όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε:
«Στην σύνοδο, κύριο θέμα θα αποτελέσει το μεταναστευτικό. Συμμετέχουμε και εμείς, στο πένθος για την πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, σε κάθε ευκαιρία, για την πάταξη της τραγικής διακίνησης ανθρώπων, η οποία προκαλεί τις τραγωδίες αυτές. Αναγνωρίσθηκε επιτέλους ότι το μεταναστευτικό είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις, ενώ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η προσέγγιση η οποία στοχεύει στο να ξεπεραστεί η αντιπαράθεση μεταξύ πρωτογενών και δευτερογενών ροών, δηλαδή χωρών άφιξης και προορισμού».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να τεθεί το θέμα της ανάπτυξης της Αφρικής» με «ευημερία, ειρήνη και φιλία, βάσει ενός συστήματος το οποίο θα πρέπει να είναι ισότιμο και όχι να στοχεύει στην εκμετάλλευση». Μιλώντας για το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η υπεράσπιση της ασφάλειας και των ελευθεριών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την στρατηγική εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ».
Σε ό,τι, αφορά, τέλος, την οικονομία, η Μελόνι τόνισε ότι «είναι ορθό να καταπολεμάται με αποφασιστικότητα ο πληθωρισμός, αλλά η απλοϊκή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων που υιοθέτησε η ΕΚΤ από πολλούς δεν θεωρείται η καταλληλότερη». Πρόσθεσε ότι «η άνοδος των τιμών δεν είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλά ενδογενών στοιχείων, αρχίζοντας από την ενεργειακή κρίση». Κατά την άποψη της επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ένας άλλος κίνδυνος: η διαρκής αύξηση των επιτοκίων να αποδειχθεί θεραπεία πιο επιζήμια από την ασθένεια».